General Knowledge Quiz 60

0
69
Q1. Which Chinese city, also known as ‘City of Goats’, will host 16th Asian Games (XVI Asiad) in 2010 ?
(A) Beijing
(B) Shanghai
(C) Guangzhou
(D) Shenzhen

Answer : function msg601(){alert(“(C) Guangzhou”);}

Q2. A qualitative or quantitative deficiency of the hemoglobin leads to which disorder ?
(A) Anemia
(B) Adrenalitis
(C) Anorexia
(D) Aminoaciduria

Answer : function msg602(){alert(“(A) Anemia”);}

Q3. On the banks of which river is the holy city Ayodhya located ?
(A) Gomti
(B) Ganga
(C) Saryu
(D) Yamuna

Answer : function msg603(){alert(“(C) Saryu”);}

Q4. Which among the following is not obtained from plants ?
(A) Cork
(B) Hemp
(C) Linen
(D) Silk

Answer : function msg604(){alert(“(D) Silk”);}

Q5. On 21 March 1950, who became the first Chief Election Commissioner (CEC) of India ?
(A) T.Swaminathan
(B) S.P.Sen Verma
(C) S.L.Shakdhar
(D) Sukumar Sen

Answer : function msg605(){alert(“(D) Sukumar Sen”);}

Q6. Which among the following National Park is located in Bastar district in Chhattisgarh ?
(A) Kanha National Park
(B) Kaziranga National Park
(C) Kanchenjunga National Park
(D) Kanger Ghati National Park

Answer : function msg606(){alert(“(D) Kanger Ghati National Park”);}

Q7. Whom did the tenth and last Sikh Guru Gobind Singh appoint his military deputy ?
(A) Ranjit Singh
(B) Hari Singh Nalwa
(C) Banda Bahadur
(D) Zorawar Singh

Answer : function msg607(){alert(“(C) Banda Bahadur”);}

Q8. In 1784, who founded the Asiatic Society in Kolkata for inquiry into the history and antiquities, the arts, sciences, and literature of Asia ?
(A) A.O.Hume
(B) William Jones
(C) C.F.Andrews
(D) Alfred Webb

Answer : function msg608(){alert(“(B) William Jones”);}

Q9. Which city houses the headquarters of the Universal Postal Union (UPU), an international organisation that coordinates the world-wide postal system ?
(A) Vienna (Austria)
(B) Berne (Switzerland)
(C) The Hague (Netherlands)
(D) Brussels (Belgium)

Answer : function msg609(){alert(“(B) Berne (Switzerland)”);}

Q10. On 1 November 1952, at which atoll in the Pacific Ocean was the world’s first Hydrogen Bomb test (code-named Mike) conducted ?
(A) Enewetak
(B) Pearl and Hermes
(C) Okinotorishima
(D) Bikini

Answer : function msg6010(){alert(“(A) Enewetak”);}

LEAVE A REPLY