Q1. The India receives its major rainfall from which monsoon ?
(A) North-East Monsoon
(B) North-West Monsoon
(C) South-East Monsoon
(D) South-West Monsoon

Answer : function msg671(){alert(“(D) South-West Monsoon”);}

Q2. How many years does the US President serve during one term ?
(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 4 years
(D) 5 years

Answer : function msg672(){alert(“(C) 4 years”);}

Q3. ‘God’s Own Country’ slogan is being used by which south Indian state to promote its tourism industry ?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Karnataka

Answer : function msg673(){alert(“(A) Kerala”);}

Q4. In 1913, who became the first Asian to be honoured with Nobel Prize ?
(A) Hideki Yukawa (Japan)
(B) Shmuel Yosef Agnon (Isreal)
(C) Chen Ning Yang (China)
(D) Rabindranath Tagore (India)

Answer : function msg674(){alert(“(D) Rabindranath Tagore (India)”);}

Q5. ‘Jatra’ is the popular folk theatre of which Indian state ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) West Bengal
(D) Uttar Pradesh

Answer : function msg675(){alert(“(C) West Bengal”);}

Q6. Which is the oldest para military force in India ?
(A) Assam Rifles
(B) Border Security Force
(C) Indo-Tibetan Border Police
(D) National Security Guards

Answer : function msg676(){alert(“(A) Assam Rifles”);}

Q7. To widen a narrowed or obstructed blood vessel, which surgical procedure is applied ?
(A) Otoplasty
(B) Genioplasty
(C) Angioplasty
(D) Rhinoplasty

Answer : function msg677(){alert(“(C) Angioplasty”);}

Q8. Which among the following latitude line (also called circle) passes through the India ?
(A) Equator
(B) Tropic of Cancer
(C) Tropic of Capricorn
(D) Antarctic Circle

Answer : function msg678(){alert(“(B) Tropic of Cancer”);}

Q9. Which among the following is not a official language of United Nations (UN) ?
(A) Hindi
(B) French
(C) Arabic
(D) Spanish

Answer : function msg679(){alert(“(A) Hindi”);}

Q10. Who advocated that a free market economy is more productive and more benefial to society, in his famous book ‘The Wealth of Nations’ ?
(A) Karl Marx
(B) Adam Smith
(C) John Maynard Keynes
(D) Milton Friedman

Answer : function msg6710(){alert(“(B) Adam Smith”);}

LEAVE A REPLY