General Knowledge Quiz 74

0
47
Q1. In 1943, who became the first Indian to be appointed as the Governor of the Reserve Bank of India (RBI) ?
(A) H.V.R. Iyengar
(B) K.G. Ambegaonkar
(C) Benegal Rama Rau
(D) C.D. Deshmukh

Answer : function msg741(){alert(“(D) C.D. Deshmukh”);}

Q2. ‘Dharavi’, one of the largest slum in Asia, is part of which Indian city ?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) New Delhi
(D) Chennai

Answer : function msg742(){alert(“(A) Mumbai”);}

Q3. During the reign of which Mughal ruler did the Persian ruler Nader Shah invade India in 1739 ?
(A) Muhammad Shah
(B) Ahmad Shah Bahadur
(C) Farrukhsiyar
(D) Rafi ud-Daulat

Answer : function msg743(){alert(“(A) Muhammad Shah”);}

Q4. Who authored the poetic works ‘Krishna Gitavali’, ‘Kavitavali’ and ‘Vinaya Patrika’ ?
(A) Kabir
(B) Tulsidas
(C) Surdas
(D) Jayadeva

Answer : function msg744(){alert(“(B) Tulsidas”);}

Q5. In ancient times, which Indian city was known as ‘Avantika’ ?
(A) Patna (Bihar)
(B) Kannauj (U.P.)
(C) Ujjain (M.P.)
(D) Guwahati (Assam)

Answer : function msg745(){alert(“(C) Ujjain (M.P.)”);}

Q6. As prescribed in the Constitution, what is the maximum strength of the Lok Sabha ?
(A) 545 members
(B) 547 members
(C) 552 members
(D) 555 members

Answer : function msg746(){alert(“(C) 552 members”);}

Q7. On 2 October 1959, at which town in Rajasthan did Pandit Jawaharlal Nehru, then Prime Minister, inaugurate the Panchayati Raj in India ?
(A) Sikar
(B) Churu
(C) Dausa
(D) Nagaur

Answer : function msg747(){alert(“(D) Nagaur”);}

Q8. Who was also known as the ‘Saint of the Gutters’ ?
(A) Baba Amte
(B) Jyotirao Phule
(C) C.F. Andrews
(D) Mother Teresa

Answer : function msg748(){alert(“(D) Mother Teresa”);}

Q9. Mount McKinley is the highest mountain peak of which continent ?
(A) Australia
(B) North America
(C) South America
(D) Antarctica

Answer : function msg749(){alert(“(B) North America”);}

Q10. Despite a ban by the Government as it produces harmful acetylene gas, which chemical is most commonly used by fruit sellers for artificial ripening of fruits ?
(A) Sodium chloride
(B) Calcium carbide
(C) Potassium permanganate
(D) Sodium bicarbonate

Answer : function msg7410(){alert(“(B) Calcium carbide”);}

LEAVE A REPLY