Q1. In 2002, which committee was set up by the government to suggest measures for rationalising direct and indirect taxes ?
(A) Vijay Kelkar Committee
(B) B.K. Chaturvedi Committee
(C) R.K. Raghavan Committee
(D) Tejendra Khanna Committee

Answer : function msg911(){alert(“(A) Vijay Kelkar Committee”);}

Q2. Between 1192 AD to 1857 AD, who was the only Hindu ruler to ascend the throne of Delhi ?
(A) Hemu Vikramaditya
(B) Harshavardhana
(C) Chandragupta Maurya
(D) Chandragupta Vikramaditya

Answer : function msg912(){alert(“(A) Hemu Vikramaditya”);}

Q3. According to Standard time zone classification, the earth is divided into how many time zones ?
(A) 12
(B) 24
(C) 48
(D) 96

Answer : function msg913(){alert(“(B) 24”);}

Q4. In which city of Gujarat is India’s first and world’s second Patang (Kite) Museum, founded by Bhanubhai Shah, located ?
(A) Surat
(B) Rajkot
(C) Ahmedabad
(D) Vadodra

Answer : function msg914(){alert(“(C) Ahmedabad”);}

Q5. Heat travels from one place to another by which of the following methods ?
(A) conduction and radiation
(B) convection and radiation
(C) conduction and convection
(D) conduction, convection and radiation

Answer : function msg915(){alert(“(D) conduction, convection and radiation”);}

Q6. The tenth and last Sikh Guru Gobind Singh was born at Patna in Bihar. Where did he die ?
(A) Amritsar (Punjab)
(B) Patna (Bihar)
(C) Nanded (Maharashtra)
(D) Anandpur (Punjab)

Answer : function msg916(){alert(“(C) Nanded (Maharashtra)”);}

Q7. Pyongyang is the capital city of which Asian country ?
(A) Thailand
(B) North Korea
(C) South Korea
(D) Indonesia

Answer : function msg917(){alert(“(B) North Korea”);}

Q8. Which scientist is often referred to as the ‘Father of the Atom Bomb’ ?
(A) Enrico Fermi
(B) J. Robert Oppenheimer
(C) Albert Einstein
(D) Ernest Rutherford

Answer : function msg918(){alert(“(B) J. Robert Oppenheimer”);}

Q9. ‘Glimpses of World History’ book, containing collection of letters on world history written from various prisons in British India, was authored by which Indian freedom fighter ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Maulana Abul Kalam Azad

Answer : function msg919(){alert(“(C) Jawaharlal Nehru”);}

Q10. What Indian name has been given to locally assembled T-90S Main Battle Tanks (MBT), procured from Russia in ‘knocked down / semi knocked down’ form for final assembly in India ?
(A) Arjuna
(B) Vikrant
(C) Vijayant
(D) Bhishma

Answer : function msg9110(){alert(“(D) Bhishma”);}

LEAVE A REPLY