Biological Science Quiz

0
88

1. Who amongst the following introduced the term Chromatin and described the splitting of chromosomes for the first time ?

(A) W Flemming (B) C.E. McClung

(C) T.H. Morgan (D) None of these

2. Which of the following Vitamins promotes healthy functioning of eyes ?

(A) Vitamin D (B) Vitamin E

(C) Vitamin A (D) Vitamin K

3. Who amongst the following described that protoplasm is the physical basis of life ?

(A) Purkinje (B) Leeuwenhoek

(C) R. Virchow (D) T.H. Huxley

4. Which of the following is the latest advancement in Genetic Engineering ?

(A) DNA synthesis (B)Gene splicing (C) Plasmids (D)None of these

5. High intake of which of the following is regarded as the main cause of heart diseases ?

(A) Cholesterol (B) Proteins

(C) Starch (D) Sugar

6. The process by which sun rays get converted into chemical energy is called

(A) Solar absorption

(B) Bio-conversion

(C) Bio-synthesis

(D) Solar radiation

7. Which one of the following is hermaphrodite ?

(A) Bedbug (B) Hookworm

(C) Mosquito (D) Earthworm

8. Through winch of the following are hereditary characters transmitted from one generation to another ?

(A) Endoplasmic reticulum

(B) Chromosomes

(C) Mitochondria

(D) None of these

9. Which of the foil owing is the largest part of the human brain ?

(A) Cerebellum (B) Cerebrum

(C) Midbrain (D) Medulla oblongata

10. The word ‘ecosystem’ was first coined by

(A) A.G. Tansley (B) R. Misra

(C) E.P. Odum

(D) Weaver and Clements

11. Which one of the following factors is Biotic ?

(A) Texture of soil

(B) Carbon dioxide content of the soil

(C) Rainfall

(D) Photoperiod
12. In an ecosystem, big fishes eat small fishes which eat water-fleas supported by Phytoplankton. The water-fleas in this system are

(A) Primary Consumers

(B) Secondary Consumers

(C) Producers

(D) Decomposers

13. In a polluted lake the index of pollution is

(A) Frog (B) Algae

(C) Daphnia (D) Aquatic weeds

14. The scientist who decoded the language of bees was

(A) William Harvey

(B) R. Kock

(C) Svnodgrass

(D) Karl Von Frisch

15. The insects which are highly destructive to buildings and wooden structures are

(A) Weevils

(B) Cockroach and ants

(C) Corn borer

(D) Termites

16. From which part of the plant is cotton fibre derived ?

(A) Bark of stem

(B) Phloem

(C) Epidermal hairs of seed (E>) Xylem

17. Some plants are carnivorous. Which of the following is of that type ?

(A) Begonia (B) Pitcher plant

(C) Sundew (D) Water lily

18. Which of the following is correctly matched ?

(A) Apple – Drupe (B) Banana – Berry (C) Mango – Berry (D) Tomato – Pome

19. Which of the following is an epiphytic plant ?

(A) Bacteria (B) Mushroom

(C) Mould (D) Orchid

20. The name of the plant from which castor oil is obtained is

(A) Brassica

(B) Linumusitatissmum

(C) Ricinus communis

(D) Seasanum indicus

21. Protein synthesis takes place in

(A) Ribosomes (B) Plastids

(C) Mitochondria (D) Lysosomes

22. Which of the following is the first phase of mitotic division ?

(A) Anaphase (B) Metaphase

(C) Prophase (D) Telophase
23. Which of the following branches of science is concerned with the classification of organisms ?

(A) Agronomy (B) Genealogy

(C) Histology (D) Taxonomy

24. For his studies on hybridisation, Gregor Mendel made use of

(A) Cowpeas (B) Gardenpeas

(C) Sweetpeas (D) Winged beans

25. In many plants the tap root becomes swollen and assumes various forms. This happens due to

(A) Deficiency of mineral nutrients

(B) Inadequate sunlight for photosynthesis

(C) The storage of food in the root

(D) A disease

26. When the shape of the primary root in a plant becomes almost spherical and tapers abruptly downward, it is termed as

(A) Conical (B) Fusiform

(C) Napiform (D) Tuberous

27. Which of the following kinds of cells in the human blood have the longest life span ?

(A) Basophil (B) Erythrocyte

(C) Neutrophil (D) Platelets

28. The kind of cells in the human blood which perform the function of transport of gases is

(A) Basophil (B) Eosinophil

(C) Erythrocyte (D) Neutrophil

29. The kind of cells in human blood called ‘Lymphocyte’ perform the function of

(A) Formation of antibodies

(B) Liberation of thrombo-plastin which causes blood clotting

(C) Transportation of gases

(D) No known function is performed by these cells

30. In which of die following human organs does fat consumed gets broken down into fatty acids and glycerol ?

(A) Duodenum

(B) Oesophagus

(C) Stomach

(D) Small intestine

31. When the level of bile pigment increases in the plasma, which of the following is/are stained yellow (called jaundice) ?

(A) White of the eye only

(B) Mucus membranes and skin

(C) Both (A) and (B) above

(D) None of these

32. Metabolic processes yield substances which are harmful to the body. These are rendered harmless in the

(A) Small intestine (B) Liver

(C) Pancreas (D) Stomach

33. Histiocytes and lymphocytes perform which of the following functions in the body ?

(A) Constrict or dilate the walls of blood vessels and prevent coagulation of blood, respectively

(B) Synthesise antibodies

(C) Ingest cell debris, bacteria and foreign matter

(D) Produce fibres and matrix, respectively

34. The number of major groups of epithelia is

(A) Two (B) Three

(C) Four (D) Five

35. Of how many distinct layers of epithelial cells is epidermis made up of ?

(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5

36. The lowermost layer of epithelial cells of the epidermis is called

(A) Corneum (B) Granulosum

(C) Lucidum (D) Malpighian

37. The dermis has skin pigment cells called

(A) Dendrites (B) Erythrocytes

(C) Melanocytes (D) Monocytes

38. The skin has various types of epidermal and dermal modifications, in different vertebrates. In this regard, which of the following statements is not correct ?

(A) Birds have feathers

(B) The skin of reptiles and fishes is naked but is kept moist with mucus secretion

(C) Nails, hooves, antlers, horns, claws are examples of skin derivates

(D) Mammals have hair

39. The epidermis is made up of four distinct layers of epithelial cells. From the innermost to the outermost position, the correct sequence of these layers is

(A) Malpighian, Granulosum, Lucidum, Corneum

(B) Corneum, Granulosum, Lucidum, Malpighian

(C) Granulosum, Lucidum, Malpighian, Corneum

(D) Lucidum, Corneum, Malpighian, Granulosum

40. The nerve endings in the skin carry the sensations of

(A) Cold and heat only

(B) Touch only

(C) Pain and pressure only

(D) All of these

41. The subcutaneous fat layer in the body is located

(A) Above the epidermis

(B) Below the epidermis

(C) Above the dermis

(D) Below the dermis

42. Hypanthodium is a type of inflorescence found in

(A) Fig (B) Mulberry

(C) Onion (D) Pineapple

43. When plants are grown in darkness, hey are elongated because they
(A) Do not contain auxin

(B) Contain more auxin’

(C) Require minerals

(D) None of these

44. Which tissue is responsible for the passage of water in plants ?,

(A) Collenchymatous (B) Phloem (C) Sclerenchyma (D) Xylem

45. Fixation of nitrogen is the process by which

(A) Atmospheric nitrogen gets converted into useful compounds

(B) Nitrogen gets converted into nitric acid

(C) Liquefaction of nitrogen takes place

(D) Both (B) and (C) above

46. Magnesium is essential for plants because it helps in

(A) Flowering

(B) The formation of chlorophyll

(C) The development of roots

(D) The ripening of fruits

47. The effect of the length of the day on the flowering of plants is known as

(A) Photophosphorylation

(B) Photoperiodism

(C) Photosynthesis

(D) Phototropism

48. When a short-day plant is exposed to light during the night, it

(A) Has no effect

(B) Produces flowers

(C) Produces leaves

(D) None of these

49. Which of the following seeds grows by epigeal germination ?

(A) Bean (B) Gram

(C) Rice (D) Wheat

50. The tap roots of many plants assume various forms. The tap root of which of the following is termed as ‘Conical?

(A) Carrot (B) Mirabillis

(C) Radish (D) Turnip

51. All of the following are examples of plants which have adventitious roots termed as ‘Fasciculated’, except

(A) Asparagus (B) Dahlia

(C) Ruellia (D) Sweet potato

52. A typical angiosphermic leaf consists of

(A) A lamina only

(B) A lamina and a leaf base

(C) A lamina, a petiole and a leaf base

(D) A petiole and a lamina

53. By weight, calcium and sodium in the animal cells range between

(A) 0.15% to 2%

(B) 0.50% to 2.50%

(C) 1.00% to 3.00%

(D) None of these

54. Why is chemical energy the most suitable form of energy for living systems?

(A) It can be easily transferred

(B) It can be easily transformed

(C) It can be easily stored

(D) All of these

55. Who, amongst the following, is regarded as the ‘father of genetics’?

(A) Gregor Johann Mendel

(B) Charles Darwin
(C) Robert Flooke

(D) None of these

56. Aestivation may be defined as

(A) Arrangement of floral leaves in the bud condition

(B) Arrangement of ovule? in the ovary

(C) Attachment of filament? to the anthers

(D) Union of floral parts

57. Placentation means

(A) Fixation of anthers to the filament

(B) Fusion of stameus with the petals

(C) Union of sepals and petals

(D) The mode of arrangement of ovules in the ovary

58. Which of the following pairing is not correct ?

(A) Brinjal—Berry

(B) Coconut—Drupe

(C) Lemon—Pome

(D) All these pairs are correct

59. Which of the following acts as an insulator against heat, cold and as a shock absorber in the body ?

(A) Dermis (B) Epidermis

(C) Sub-cutaneous fat layer

(D) None of these

60. Which of the following cell layers of the skin is made up of dead, flattened cells ?

(A) Corneum (B) Granulosum

(C) Lucidum

(D) All the layers have live cells

61. For the formation of bones and teeth, which of the following vitamins is essential ?

(A) Vitamin A (B) Vitamin B

(C) Vitamin D (D) All of these ,

62. Which of the following produces Vitamin D for the body ?

(A) Liver (B) Lungs

(C) Stomach (D) Skin

63. What role is played by the layers of the dead cells of stratum corneum in the body ?

(A) Eliminate water, salts and other products

(B) Protect the layers of the living cells underneath from injury

(C) Help the skin to perceive sensations of cold, heat, touch, etc.

(D) None of these

64. The skin of which of the following functions as a site of cutaneous respiration ?

(A) Amphibia (B) Birds

(C) Mammals (D Reptiles and fishes

65. The cardiac or heart muscle functions

(A) Voluntarily ‘under control of free will)

(B) Involuntarily (not under control of free will)

(C) Voluntarily in the working phase and involuntarily during sleep

(D) None of these

66. The nerve fibres in the brain and the spinal cord are

(A) Medullated and non-medullated fibres, respectively

(B) Non-medullated and medullated fibres, respectively

(C) Medullated fibres in both

(D) Non-medullated fibres in both

67. Vomiting of the contents of stomach and of the upper intestinal tract is a complex reflex coordinated by the vomiting centre in the

(A) Medulla of the brain

(B) Oesophagus

(C) Small intestine

(D) Stomach

68. Which of the following specialised branches of Science is concerned with the study of the microscopic structure of tissues and organs ?

(A) Cytology (B) Histology

(C) Macro-ecology (D) None of these

69. Which of the following constricts or dilates the walls of blood vessels in the body ?

(A) Heparin (B) Histamine

(C) Both (A) and (B) above

(D) Neither of these

70. The function of production of fibres and matrix in the body is performed by which of the following cell types ?

(A) Adipose Cells (B) Mast Cells

(C) Plasma Cells (D) Fibroblasts

71. Which of the following statements in regard to cells and atoms is not true ?

(A) Both cell and atom are composed of simple components

(B) Both serve as basic building blocks for more complex structure

(C) • Both have the ability to reproduce

(D) Both exhibit variations in their properties based on different arrangements of parts

72. Which of the following statements in regard to the cell theory is not correct ?

(A) Cells arise only frompre-existingcells

(B) Majority of organisms are composed of cells and cell products

(C) Cells are the structural and functional units of life

(D) All these statements are correct

73. In mammals, the skin performs all of the following functions, except

(A) Accessory respiratory function

(B) Produces Vitamin D (essential for the formation of bones and teeth) in the presence of sunlight

(C) Sensory function

(D) Thermo-regulatory function

74. During haemopoiesis in the bone marrow, the erythrocytes undergo which of the following changes ?

(A) An increase in the amount of haemoglobin in the cytoplasm

(B) A decrease in the cell size with the loss of nucleus, so that the erythrocytes circulating in the human blood are enucleated

(C) Both (A) and (B) above

(D) No changes takes place

75. Plants that grow in saline soil are called

(A) Halophytes (B) Hydrophytes

(C) Mesophytes (D) Thallophytes

76. Circinate vernation is a characteristic of leaves of .

(A) Angiosperms (B) Ferns

(C) Gymnosperms (D) Moss plants
77. Which of the following tissues is lacking both in pteridophytes and gymnosperms ?

(A) Phloem (B) Tracheids

(C) Vessels (D) Xylem

78. Dwarf shoots are present in (A) Cycas (B) Ferns

(C) Mango (D) Pinus

79. Ribosomes are related to the function of

(A) Protein synthesis (B) Respiration

(C) RNA synthesis (D) Transpiration

80. The purine bases of DNA are

(A) Adenine and cytocine

(B) Adenine and guanine

(C) Cytosine and thymine

(D) Uracil and guanine

81. During meiosis, chiasmata can be seen very clearly during

(A) Zygotene (B) Leptotene

(C) Diplotene (D) Anaphase

82. Bacteriophage possesses its genetic material in

(A) Its head

(B) Between head and tail

(C) In all its parts

(D) Its tail

83. In photosynthetic bacteria, in the presence of light

(A) Oxygen is produced

(B) ADP is converted

(C) Oxygen is never produced

(D) None of these

84. Orgamous reproduction is present

in

(A) Chlorella (B) Volvox

(C) Spirogyra (D) Ulothrix

85. Zoospores of algae are meant for

(A) Sexual reproduction

(B) Asexual reproduction

(C) Vegetative propagation

(D) None of these

86. Iron is present in the human blood in the form of a

(A) Free salt (B) Complex

(C) Compound (D) Mixture

87. Spondylitis is the name of a disease that affects the

(A) Spinal column (B) Brain cells

(C) Kidney (D) None of these

88. Blood sugar is the amount of in

the circulating blood.

(A) Galactose (B) Lactose

(C) Sucrose (D) Glucose

89. Monocot root has all of the following characteristics, except

(A) The number of xylem strands is large

(B) Pith is small or even absent

(C) Secondary growth is usually absent

(D) None of these

90. Which of the following types of nutrition is absent in fungi ?

(A) Saprophytism

(B) Symbiosis

(C) Parasitism

(D) Auto trophism

91. Sporophyte of Riccia is

(A) Dependent on the gametophyte

(B) Independent of gametophyte

(C) Photosynthetic

(D) Rooted in the soil
92. The capsule of the moss plant is (A) Fruit (B) Gametophyte

(C) Prothallus (D) Sporophyte

93. Reduction division in die life-cycle of a moss plant takes place

(A) During the germination of spores

(B) During the production of spores

(C) Immediately after fertilisation

(D) None of these

94. The visible plant of fern is (A) Gamephyte (B) Protonema

(C) Sporophyte (D) None of these

95. The spores in fern are produced by (A) Archegonia (B) Prothallus

(C) Protonema (D) Sporangia

96. Some seeds require red light for germination. The pigment involved in this is known as

(A) Chlorophyll (B) Cytochrome

(C) Phycocyanin (D) Phytochrome

97. Sleeping sickness is transmitted from one host to another by the vector knowrn as

(A) Culex Fatigans

(B) Glossina Morsitans

(C) Glossina Palpalis

(D) Trypanosoma gambiense

98. From which stage of silk moth is silk obtained ?

(A) Pupa (B) Adult

(C) Cocoons (D) Caterpillar

99. Mulberry growing is associated with

(A) Horticulture

(B) Sericulture

(C) Pisciculture

(D) Biological control

100. Which set of insects is useful to man ?

(A) Honey bee, silk moth, dragonfly

(B) Honey bee,.locust, lac insect

(C) Lac insect, silk moth, honey bee

(D) Rice weevil, silk moth, honey bee

        ANSWERS
1. (A) 2. (C) 3.(D) 4. (B)
5. (A) 6. (B) 7.(D) 8. (B)
9. (B) 10. (A) 11.(B) 12. (A)
13. (C) 14. (D) 15.(D) 16. (C)
17. (B) 18. (B) 19.(D) 20. (C)
21. (A) 22. (C) 23.(D) 24. (B)
25. (C) 26. (C) 27.(B) 28. (C)
29. (A) 30. (D) 31.(C) 32. (B)
33. (C) 34. (A) 35.(C) 36. (D)
37. (C) 38. (B) 39.(A) 40. (D)
41. (D) 42. (A) 43.(B) 44. (D)
45. (A) 46. (B) 47.(B) 48. (D)
49. (A) 50. (A) 51.(D) 52. (C)
53. (A) 54. (D) 55.(A) 56. (A)
57. (D) 58. (C) 59.(C) 60. (A)
61. (C) 62. (D) 63.(B) 64. (A)
65. (B) 66. (C) 67.(A) 68. (B)
69. (B) 70. (D) 71.(C) 72. (B)
73. (A) 74. (C) 75.(A) 76. (B)
77. (C) 78. (D) 79.(A) 80. (B)
81. (C) 82. (D) 83.(A) 84. (C)
85. (B) 86. (C) 87.(A) 88. (D)
89. (B) 90. (D) 91.(B) 92. (D)
93. (B) 94. (C) 95.(D) 96. (D)
97. (C) 98. (C) 99.(B) 100. (C)

LEAVE A REPLY