Quiz – 12 Objective Questions With Explanation from Indian History

2
185
Objective Questions
1. Where is the pre-historic grain producing site of Mehargarh located?
(a) On the banks of Ghaggar river
(b) In eastern Rann of Kachchh
(c) On the edge of Bolan river
(d) In western Baluchistan
Answer: (d)Explanation: Pre-historic grain producing site of Mehargarh is located in western Baluchistan province of Pakistan. It is near the Bolen pass. Mehargarh is also Credited with beginning of agriculture. It is the pre-Harappan agriculture sites. People grew wheat and barley. Tended sheeps and goats. Various kinds of beads are made of stones seals and sealings

Source: The History & Culture of Ancient India-K.C.Srivastava.

2. Assertion (A): The Harappans had commercial links with Mesopotamia.
Reason (R): Many Harappan seals have been discovered in Mesopotamia.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true, but R is not the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Answer: (a)

Explanation: The Harappans had commericial contact with Mesopotamian cities certain, Harappan seals and other objects found in Mesopotamian cities like susa and indicate the existence of a trading settlement in Mesopotamian. So both Assertion (A) and Reason (R) are individually true and Reason (R) is the correct explanation of assertion (A). So answer is option (a).

Source: History of Ancient India – Jha & Srimali.

3. With reference to the Harappan civilization consider the following statements.
A. The city of Dholavire was in the form of a parallelogram guarded by a fortification.
B. A ploughed-field, showing a grid of furrows. located outside the town wall has been discovered at kalibangan.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B

Answer. (c)

Explanation: The city of dholavira was in the form of a parallelogram guarded by a fortification. Some facts about Dholavira are as follows:

  • Situated in Gujarat in Kutch district.
  • Discovered by J.P.Joshi, excavation carried out by R.S. Bist in 1990-91.
  • Latest site discovered in India.
  • One of the largest sites of the Harappan civilization.
  • Entire city was divided into three parts instead of two as usual the citadel, the middle town and the lower town.
  • An alphabet of hine pictogaphic letters.
  • A ploughed-field showing a grid of furrows located outside the town-wall has been discovered at kalibangan.

Some facts about kalibangan are :

  • Situated in Ganganagar district of Rajasthan.
  • Excavated by A Ghosh in 1953 and termed it as sothi Culture.
  • Riverrine location o.n the left bank of the river Ghaggar
  • Evidence of proto Harappan and Harappen phase.
  • Both the citedel and the lower town were forified.
  • Literal meaning ‘Black Bangles’
  • House built mostly sun dried bricks.
  • Furrow field (evidence of ploughing)
  • Fire altars (Fire Cult) and copper bull
  • A cylindricae seal and a bangle factory
  • Citedel wall of mud-bricks
  • Two gateways – North and South.

Source: Ancient History – NCERT.

4. In which one of the following Indus Valley sites has the sign board inscription been found?
(a) Rakhigarhi
(b) Dholavira
(c) Kalibangan
(d) Amri

Answer. (b)

Explanation: The sign board inscription has found in Dholavira of Indus Valley sites. A sign board inscription has been found fallen near the entry gate of holavira.

Source: The History of culture of Ancient India _ K.C.Srivastava

5. The katha Upanishad belongs to which one of the following?
(a) Rig Veda
(b) Sama Veda
(c) Yajur Veda
(d) Atharva Veda

Answer: (c)

Explanation: The katha Upanishad belongs to Yajur veda. Literal meaning of Upanishad is ‘session’ in which the mentor imports escoteric teachings. First section to Brahminical dominance appeared to wards the end of Vedic period especially in the land of the Panchala and Videha were around 600 BC, the Upanishad were combined.

  • Upanishad thought centres aroudn the idea of soule (Atma) and not sacrifice.
  • Deeds of one life affected of the next. This gave the theory of karina.
  • By the time of Upanishads asceticism became fairly wide spread.
  • Deals with philosophy of Metaphysics.
  • Known as Vedanta meaning “The end of the Vedas” for they denote the last phasw of the Vedic period and reveal the ultimate of the Vedas.
  • They are 108 in numbers.
  • The earliest Upanishads are ‘Brihadaranyaka’ and ‘Chanddogya’ written in prose.
  • The latter Upanishad like ‘Katha’ and ‘Svetas Vatera’ are written in verse form.
  • Advocates salvation through knowledge (Lsyonamarga) realization rather than works as faith.

Source:  Ancient India – NCERT

6. Consider the following statements:
A Enslavement in lieu of uncleared debt was unknown from Vedic times to the time of Buddha.
B. in Vedic times, women of higher castes could neither hold property nor remarry after husband’s death.
which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B

Answer. (d)

Explanation: Enslavement in lieu of uncleared debt was known in time of Buddha and in vedic time.
Source: Ancient India – NCERT

7. Consider the following statements:
A. Rig Veda gives elaborate details of the king’s administration of justice.
B. Atharva Veda mentions garments (dursa) and goat-skin (ajina) as articles of trade.
which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B

Answer. (b)

Explanation: Rig Veda has no details of the king’s administration of justice. Atharva Veda mentions garments (dussa) and goat skin (afina) as asticles of trade.

Source: Wonder that was India _ A.L. Basham

8. How were Upadesa sastras and Vibhasha sastras, the elaborate commentaries on the Buddhist sacred texts, prepared?
(a) They were prepared under the leadership of moggaliputta Tissa in the Buddhist Council held under Asoka’s patronage
(b) They were prepared in the fourth buddhist council held under the patronage of kanishka.
(c) Nagasena prepared them under the patronage of milinda
(d) Vattagamani Abhaya organised a conference of great monks and got them prepared

Answer. (b)

Explanation: In the beginning of Ist century AD, Upadesha shastras and Vibhasha shastras, the elaborate commentaries on the buddhist sacred texts were written at 4 th buddhist council royal patronage of kanishka (Ist-2nd Century A.D.) Vasumitra was the president of the council.
Sarvastivadin dictrines were codified in a summary, the Mahavibhasha.
It was chiefoy among Sarvastivadin and also the old schism of the Mahasanghika that new ideas between into creates and lesser vehicle, (Mahayana and Hinayanna).

Source: Ancient History – S.K.Pandey, page 222 Ancient History- NCERT.

9.Who of the following shared the hardship of penance for six years with Mahavira during his search for ultimate knowledge?
(a) Ajita Kesakambalin
(b) Paduka katyayana
(c) Purana kassapa
(d) Gosala Mankhaliputta

Answer. (d)

Explanation: Mankhaliputta Gosala Shared hardship of penance for six years with Mahavira. After separation he founded the Ajivak sect. He was supposed to be real founder of Hiyativad Heterodox philosophy. His followers are known as Ajivikas. In the philosophy, some important facts are following:
Followers are also known as Sanyasins.
The doctrine of the founder of the sect, Gosala Man khaliputta be as a generic likeness to those of his contemporary and former friend, Mahavira.
The sect was definitely athestic, and its main feature was strict determinism.
Source: Ancient India – jha & Srimali.

10. In the ancient Indian sculpture, Who of the following is shown symbolically as an empty throne?
(a) Rama
(b) Buddha
(c) Surya
(d) Mahavira


Answer. (b)

Explanation: Before the Kushan period, the Buddha was shown as symbolically as an empty in Indian sculpture.

Source: Wonder that was india _ A.L.Basham.

11. In which one of the following does the word ‘gotra’ first appear with the meaning of ‘a clan’?
(a) Rig Veda
(b) Atharva Veda
(c) Aitareya Brahmana
(d) Arthshastra

Answer. (b)

Explanation: The word ‘gotra’ first apppear with the meaning of a ‘a clan’ in Rig Veda. In early Vedic period, it is an exogamopus institutional body. In early Vedic times the term meant a cow.pen or a ‘herd of cattle’. It was transferred to the group of people who were commo.n owners of the herd. Later, when the unit of common holding become the joint patriarchal family, the ‘gotra’ come to mean the family as well as the clan. The term is often mentioned in Rig Veda within which according to the Grihya sutra marriages are prohigited, as with the bride-gotra insciption found. The persons belonging to the same ‘gotra’ are known as sagotra.

Source: Wonder that was India _ A.L. Basham.

12. Consider the following statements:
A. The epic Mahabharata has supplement called Hari-vamsa.
B. Markandeya purana is one of the oldest puranas and gives attention to Vedic deities like Indra, Agni and Surya.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) A only
(b) B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B

Answer: (c)

Explanation: There are a supplement of the epic Mahabharata called Hari-vamsa. There are 108 Puranas in which Markandea Purana is one of the oldest Puranas and gives attention to Vedic deities like India, Agni and Surya.
Source: Ancient India – NCERT.

Related Articles:

Quiz 260 – Previous Year’s Chemistry Questions with Explained Answers

Quiz 268 – Previous Year’s Polity Questions with Explained Answers

Quiz 285 – GS Practice and Previous Paper on Indian Polity

Quiz 290 – UPSC Previous Year’s History Questions

2 COMMENTS

  1. Exellent work…keep going…i think it will helps a lot to cse aspirants……please upload more MCQs on art and culture and also provide detailed explanation of each of them……OR YOU CAN ALSO START A NEW MCQ SERIES ON ART AND CULTURE BECAUSE IT IS THE MOST CHALLENGING TASK IN THE CSE PRELIMS AND STILL PUSSLED MOST OF THE ASPIRANTS BECAUSE THEY DONOT HAVE ENOUGH SOURSES AND TIME TO WORK ON THAT……thanks for your regards

LEAVE A REPLY