quiz 446 – Practice Paper (Indian Polity)

1
159

1. Which of the following bodies of India have a quasi-judicial function?

  1. National Human Rights Commission
  2. Central Information Commission
  3. Election Commission of India
  4. Finance Commission
  5. Comptroller and Auditor General

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 4

(b) 2, 3 and 5

(c) 1, 3, 4 and 5

(d) All of these.


 

2. Article 51 A of the Indian Constitution fundamental Duties – does not include:

  1. Protection of the environment.
  2. Respect for women.
  3. Educational interests of children.

The correct statement(s) is/are:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) All of these.

(d) None of them.


 

3. Regarding the Directive Principles, the term “State” means:

  1. The same thing as in connection with the Fundamental Rights.
  2. Only the Union and State governments.
  3. Only the Union and State legislatives.

The correct statement(s) is/are made with:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these.


 

4. It was made obligatory for the President to give his assent to a constitutional Amendment Bill by this constitutional Amendment Act:

  1. 25th Constitutional (Amendment) Act.
  2. 42nd Constitutional (Amendment) Act.
  3. 44th Constitutional (Amendment) Act.

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) None of these.


 

5. In which order these Fundamental Rights are organized under Article 19(1):

  1. Right to reside and settle in any part of the territory of India.
  2. Right to form associations or unions.
  3. Right to move freely throughout the territory of India.
  4. Right to assemble.

Select your answer from the codes given below:

(a) 1 -2 -3 -4

(b) 4 – 2 – 3 – 1

(c) 2 – 3 – 1 – 4

(d) 4 – 3 – 2 – 1


 

6. Consider these statements:

  1. A confession made “voluntarily” by an accused to a police officer is admissible as evidence in a court of law.
  2. A constitutional (Amendment) Act can be given prospective effect only.

The correct statement(s) is/are:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

7. Assertion (A): A federal government basically means that it is a weak government.

Reason (R): A federation provides for division of powers.

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.


 

8. Which of the following is not full-fledged government?

(a) Care-taker Government

(b) Minority Government

(c) Coalition Government

(d) None of these.


 

9. Which is the most important reason to consider India as a secular state:

(a) Minority religions are given special protection.

(b) Religion is separated from politics

(c) Government works for the welfare of people of all religion.

(d) People of different religions live in India.


 

10. Article 34 provides for the restriction on Fundamental Rights while Martial Law is in force in any area within the territory of India. Consider the statements below:

  1. Martial law does not suspend government and ordinary law whereas National Emergency suspends the both.
  2. Martial Law affects only Fundamental Rights whereas National Emergency affects more than Fundamental Rights.
  3. Both have specific provisions under the Constitution.

Which of these statements is/are incorrect:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these.


 

11. When a judge recuses himself and decline to hear a case brought before his court h does so under which of the following doctrine/principles?

(a) Principles of Natural Justice

(b) Doctrine of process law

(c) Doctrine of procedure established by law

(d) Doctrine of basic structure of the Constitution


 

12. Who has the power to present adjournment motion in Lok Sabha and Rajya Sabha?

(a) Deputy Speaker

(b) Prime Minister

(c) Member of the said House

(d) Minister


 

Answers:

  1. (d)
  2. (d)
  3. (d)
  4. (d)
  5. (b)
  6. (d)
  7. (a)
  8. (a)
  9. (b)
  10. (b)
  11. (a)
  12. (c)

Also Read:

Quiz 444- Practice Paper (Science and Technology)

Quiz 442 – Practice Paper (History)

Quiz 440 -Practice paper (Indian Polity)

Quiz 438 – Practice Paper (History)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY