Quiz 450 – Practice Paper (Indian Polity)

0
265

1. Who presides over the Lok Sabha if neither the Speaker nor the deputy Speaker is available?

(a) The senior-most member of the Lok Sabha.

(b) A member of the panel of chairmen announced by the Speaker.

(c) A member chosen by the Council.

(d) A member nominated by the President.


 

2. In the event of the resignation or death of the Prime Minister

(a) The Lok Sabha Stands automatically dissolved and fresh elections must be held within six months.

(b) The President can take any of the above actions.

(c) The senior most member of the Council of Ministers automatically becomes the Prime Minister.

(d) The Council of Ministers stands automatically dissolved.


 

3. The Council of Ministers is to aid and advise the President, but he/she

(a) may send back the advice for reconsideration.

(b) may not seek the advice of the council.

(c) may take his own decisions.

(d) is not bound by the advice.


 

4. A ‘head of state’ is the individual who serves as the chief public representative of a republic, federation or other kind of state. Head of state in our country is

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Chief Minister

(d) Vice-president


 

5. The President’s emoluments are charged on

  1. The Consolidated Fund of India.
  2. The Contingency Fund of India.

An incorrect statement(s) is/are made with:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

6. The electoral college that elects the Vice-President of India consists of

(a) Members of the Rajya Sabha and the Legislative Assemblies of State.

(b) Members of both the Houses of Parliament.

(c) Elected members of both the Houses of Parliament.

(d) Members of Rajya Sabha only.


 

7. Domestic violence may also be referred to as

  1. Battering
  2. Family violence
  3. Spousal abuse
  4. Domestic abuse

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) All of these.


 

8. The Zonal Council are established under States Reorganization Act of 1956. Which of the following statements are not correct?

(a) Each Chief Minister acts as vice-chairman of council by rotation.

(b) North Eastern Council was added as 6th council.

(c) Central Home Minister is the chairman of Zonal Council.

(d) Zonal Council is a constitutional body.


 

9. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the Centre and States falls under its

(a) Constitution jurisdiction.

(b) Original jurisdiction

(c) Appellate jurisdiction.

(d) Advisory jurisdiction.


 

10. The Chief Election Commissioner can be removed from office before the expiry of his term by

(a) The President on the recommendation of the Council of Ministers.

(b) The President on the recommendation of the Supreme Court.

(c) The President on the recommendation of Parliament.

(d) The President of India.


 

11. Consider the following statements:

  1. Ministers are collectively responsible to the President and individually they are responsible to the Lok Sabha.
  2. There is difference between nominal and real executive in the Parliamentary form of Government.
  3. All the ministers Swim and Sink together in the Parliamentary form of Government.

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these.


 

12. Which of the following fall(s) within the purview of the Election Commission?

  1. Assignment of Election symbols to political parties.
  2. Recognition of political parties.
  3. Conduct of Election of the President.

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these.


 

Answers:

  1. (b)
  2. (a)
  3. (a)
  4. (a)
  5. (b)
  6. (b)
  7. (d)
  8. (d)
  9. (b)
  10. (c)
  11. (b)
  12. (d)

Also Read:

Quiz 448- Practice Paper (Indian Culture)

quiz 446 – Practice Paper (Indian Polity)

Quiz 444 – Practice Paper (Science and Technology)

Quiz 442 – Practice Paper (History)

LEAVE A REPLY