General Knowledge Quiz 57

Q2.
In which city, situated at the confluence of sacred rivers Ganga and Gandak, is the biggest cattle fair of Asia held on Kartik Purnima ?
(A) Junagarh (Gujarat)
(B) Pushkar (Rajasthan)
(C) Sonepur (Bihar)
(D) Ahmedabad (Gujarat)Answer : function msg2(){alert(“(C) Sonepur (Bihar)”);}
Q3.
In 1969, under whose Prime Ministership were 14 private banks nationalised ?
(A) Indira Gandhi
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Morarji Desai

Answer : function msg3(){alert(“(A) Indira Gandhi”);}
Q4.
‘Baton’ is used in which athletic event ?
(A) Long Jump
(B) Triple Jump
(C) 3000 m steeplechase
(D) 4 x 400 m Relay

Answer : function msg4(){alert(“(D) 4 x 400 m Relay”);}
Q5.
Due to which physical property does the water drop take round (spherical) shape ?
(A) Viscosity
(B) Surface Tension
(C) Polarization
(D) Buoyancy

Answer : function msg5(){alert(“(B) Surface Tension”);}
Q6.
Which chariot-shaped temple, built by King Narasimha Deva I of Ganga dynasty in 13th century, is also known as the ‘Black Pagoda’ ?
(A) Sun Temple, Konark
(B) Jagannath Temple, Puri
(C) Lingaraja Temple, Bhubaneswar
(D) Meenakshi Temple, Madurai

Answer : function msg6(){alert(“(A) Sun Temple, Konark”);}
Q7.
How many Schedules (lists that categorizes bureaucratic activity and policy of the government) does the Constitution of India have ?
(A) Eight
(B) Twelve
(C) Fifteen
(D) Eighteen

Answer : function msg7(){alert(“(B) Twelve”);}
Q8.
Which country was formerly known as ‘Dutch Guyana’ ?
(A) Benin
(B) Belize
(C) Malawi
(D) Suriname

Answer : function msg8(){alert(“(D) Suriname”);}
Q9.
Who authored the ‘Buddhacharita’, a Sanskrit narrative on the life of Gautam Buddha ?
(A) Kalhana
(B) Banabhatta
(C) Bhavabhuti
(D) Ashvagosh

Answer : function msg9(){alert(“(D) Ashvagosh”);}
Q10.
In which European city are the headquarters of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) located ?
(A) Brussels (Belgium)
(B) Vienna (Austria)
(C) Paris (France)
(D) Geneva (Switzerland)

Answer : function msg10(){alert(“(C) Paris (France)”);}

Q1. Native to the island of Java in Indonesia, which among the following is a wax-resist dyeing technique used on textile ?
(A) Chikan
(B) Batik
(C) Phulkari
(D) Chain StitchAnswer : function msg1(){alert(“(B) Batik”);}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here