Model Test-1

1. Which of the following is not the name of an Insurance Scheme launched by the Government of India?
(a) Janashree Bima Yojana
(b) Krishi Shramik Samajik Suraksha Yojana
(c) Shiksha Sahyog Yojana
(d) Varsha Bima Yojana
(e) National Saving Scheme Programme
2. Which of the following insurance companies wries its punch line in the advertisements –
“Insurance is the subject matter of solicitation”?
(a) GIC
(b) LIC
(c) ING Vytsya Life Insurance Co.
(d) Tata AIG Life Insurance Co.
(e) None of these
3. How much Foreign Institutional Investment is allowed in insurance sector at present?
(a) 20%
(b) 46%
(c) 59%
(d) 63%
(e) None of these
4. How many public sector companies in India are in Insurance Business?
(a) Only One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) More than ten
Which of the following was the parent company of New India Assurance?
(a) LIC
(b) GIC
(c) Oriental Insurance Co. Ltd.
(d) United India Insurance
(e) None of these

6. Which of the following organizations of the workers of unorganized sector has adopted an insurance scheme for
all its workers and has become a model organization for the workers of the unorganized sector ?
(a) SERC
(b) SEWA
(c) VSNL
(d) SEBI
(e) MTNL
7. Which of the following projects of the ISRO was recently insured by the New India Assurance Company?
(a) MATSAT-II
(b) Aryabhatt
(c) PSLV
(d) Chandrayaan
(e) INSAT-2E
8. Which of the following industrial groups of India is NOT in any type of Insurance Business in India ?
(a) Tatas
(b) Birlas
(c) Jaipurias
(d) Mahindras

e) All are in Insurance Business

9. Which of the following words/terms is closely associated with the insurance business?
(a) Archives
(b) Donation
(c) Actuary
(d) Quest
(e) AII are associated with insurance

10. Which of the following is the abbreviated name of the agency/ organization which is the regulator of insurance business in India ?
(a) NHB
(b) IRDA
(c) I BA
(d) IDFC
(e) ICRISAT

11. Insurance services are normally NOT provided for which of the following?
(a) Health
(b) Life
(c) Jobs
(d) House & Property
(e) It is available for all

12. The New India Assurance Company was established in 1919 by-
(a) Dorab Tata
(b) G. D. Birla
fc .amunalal Bajaj
(d) Kamlapat Singhania
(e) None of these

13. Which of the following is largest Non Life Insurance Company in India ?
(a) ICICI Lombard General Insurance Company Ltd.
(b) United India Insurance Company Ltd.
(c) General Insurance Company Ltd.
(d) New India Assurance Company Ltd.
(e) None of these

14. Ramesh Pokhriyal has taken over as the new
(a) Chief Minister of Chhattisgarh
(b) Chief Minister of Uttarakhand
(c) Governor of Haryana
(d) Governor of Uttarakhand
(e) Governor of Chhattisgarh

15. As per the announcement made by the Govt, of India, which of the following organizations is set up by it for a very specific purpose of providing a personal identity card to all its citizens ?
(a) National Remote Sensing Agency
(b) Unique Identification Authority of India (UIA)
(c) National Spot Exchange
(d) Trade Development Authority
(e) People’s Union for Civil Liberties

16. Which of the following Insurance Companies was launched with- NABARD as one of its promoter’s with 30% stake
(a) General Insu Corporation Ltd.
(b) National Insurance Company Ltd.
(c) Agriculture insurance Company

(d) SBi Life Insurance Company Ltd.
(e) None of these
17. Who amongst the following is new Foreign Secretary of India ?
(a) Nirupama Rao
(b) Goolam E. Vahanvati
(c) Brindeshwar Pathak
(d) Naveen Chawla
(e) None of these

18. Which of the following correctly describes what the
‘Bancassurance’ is?
1. It is aTi arrangement whereby the branches of a bank sell/
distribute insurance products of an insurance company.
2. It is a new product developed / launched by the banks in
which the risks of the high value customers are covered for any losses to their property and /or lives through an insurance cover.
3. It is a new product launched by some banks by which they are providing
insurance cover to exporters / importers for the losses, if any due to high fluctuations in the exchange rates of dollars and other major currencies.
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) All 1, 2 and 3
(e) None of these

19. Which of the following is the abbreviated name of the organizations which provides credit guarantee to exporters ?
(a) FICCI
(b) NABARD
(c) SIDBI
(d) ECGC
(e) SEBI

20. The Railway Budget 2CD9-10 was presented in the Lo* Sabna (in July
2009) by
(a) Laiu Prasad Yacav
(b) Kapil Sibal
(c) P. Chidambaram
(d) Mamta Banerjee
(e) Pranab Mukheree

21. ‘Satyam’ the wei! known company which has been in the news in recent past, is now known with its new name as :
(a) Mahindra Satyam
(b) Birla Satyam
(c) Reliance Satyam
(d) Tata Satyam
(e) None of these

22. The Economic Survery which was presented in the lo< Sabha in July, 2009. was the survey for the year/ period of
(a) 2007-08
(b) 2003-09
(c) 2009-10
(d) Tenth five year plan
(e) None of these

23. The Government of India has recently decided to allow about 2,200 items to come to Indian markets with a tag of ‘Duty Free Items.’ These items are imported from-
(a) China
(b) Singapore
(c) Sri Lanka
(d) Nepal
(e) Pakistan

24. Who amongst the following is not one of the UFA Award winners of 2009 ? (Under any one of the categories).
(a) Priyanka Chopra
(b) Asin
(c) Farhan Akhtar
(d) Karishma Kapoor
(e) Hrithik Roshan

25. Saina Nehwal is a fomous
(a) Badminton player
(b) Table Tennis player
(c) Lawn Tennis Player
(d) Hockey Player
(e) Chess Player

26. ‘No Tobacco Day’ is observed every year on :
(a) 1st May
(b) 1st June
(c) 31st May
(d) 30th June
(e) None of these

27. India has recently appointed a new Attorney General. Attorney Generals are advisers to the Government of India in :
(a) Defence related matters
(b) Diplomatic matters
(c) Legal matters
(d) Financial matters
(e) None of these

28. The presidential election in which of the following countries, held in June 2009, created a controversy as one of the candidates who was declared defeated refused to accept the results of the same ?
(a) Iran
(b) Pakistan
(c) Nepal
(d) Sri Lanka
(e) USA

29. Which of the following awards is given for excellence in the field of Literature ?
(a) N. Borlaug Award
(b) Kalinga Prize
(c) Kishor Kumar Award
(d) Saraswati Samman
(e) Dronacharya Award

30. The parliamentarian elections of which of the following organizations were held in June 2009 ?
(a) European Union (EU)
(b) Oil & Petroleum Exporting Countries (OPEC)
(c) Shanghai Corporation
(d) South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)
(e) None of these

31. The 79th Amendment to the Indian Constitution done in 1999 was associated with the
(a) Reservation of seats in the Parliament and State
Assemblies for SC/ST
candidates
(b) Creation of three new states Chhattisgarh, Uttarakhand and Jharkhand
(c) Land reforms in many states
(d) Giving m.ore powers to Panchayats
(e) None of these

32. WhM of # following books is written by Arundhati Roy ?
(a) the Last’ Hero
(b) ‘ Stolon MWrvest
(6) A Himalayan Love Story (d) Freedom From Fear (&y Gbtt of Small Things

33. Which of the following schemes was launched recently to make Indian cities free from slums?
(a) Bharat Nirmah
(b) ‘ Indira Vikas Yojana
(c) fndTra’ Avvas Yojana
(d) FfajiV’ ifaW Yojana
(e) None of these

34. Admiral Gorshkov Aircraft carrier Refit Project is a deal between India anW’
(k) cWfii’a (b) South1
(d) Iran
(e) None of these

35. The sex ratio in India is higher in which of the following states ? (Females (1058) are more than per
(k Maharashtra
(bj mm $ mmm
(e) Karnsttaka

36. Which of the following countries is NOT a member of ASEAN ?
(iT Mymm
(Bj tlhi^Ore (0 (d) Vietnam
(e) Malaysia

37. Tipaimukh Dam which was in news recently is located :n which of the following states ?
(a) Nagaland
(b) Meghalaya
(c) Arunacha! Pracesh
(d) Manipur
(e) Assam

38. Which of the following states has highest Literacy Rate in country ?
(a) Gujarat
(b) Maharasn:ra
(c) Delhi
(d) Andhra P-adesh
(e) Kerala

39. Which of the “ollowing cups/ trophies is c!ose . associated with the game o” Hockey ?
(a) Mardeka Cua
(b) Wimbledon ~roohy
(c) Ranji T’op^v
(d) Durand Cup
(e) Agha Khar Cup

40. Which of the olowng diseases is caused by a virus ?
(a) Plague
(b) Cholera
(c) Whoop -g Cough
(d) Tetanus
(e) Chicken pox

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ANSWER SHEET : MODEL – 1

1. (d) 15. (b) 29. (d)
2. (b) 16. (a) 30. (a)
3. (e) 17. (a) 31. (a)
4. (a) 18. (a) 32. (e)
5. (b) 19. (d) 33. (d)
6. (b) 20. (d) 34. (c)
7. (c) 21. (a) 35. (b)
8. (c) 22. (b) 36. (c)
9. (c) 23. (b) 37. (d)
10. (b) 24. (d) 38. (e)
11. (c) 25. (a) 39. (e)
12. (a) 26. (c) 40. (e)
13. (d) 27. (c)
14.'(b) 28. (a)

SHARE
Previous article2012 Question Papers
Next articleModel Test-2
Prafull is founder of Syskool. He is an independent blog writer, writes mostly on contemporary topics related to education. Connect

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here