Quiz 263 – Indian Geography (Practice Paper)

1. North East monsoons bring rain to parts of India during-

(a) Summer

(b) Autumn

(c) Winter

(d) None


 

2. Cauvery originates in-

(a) Brahmgir hills

(b) Neelamalai hills

(c) Palri hills

(d) Cardamon hills


 

3. Shiwaliks are alsoconsidered as part of the –

(a) Western Ghats

(b) Aravalis

(c) Himalayas

(d) Eastern ghats


 

4. Alluvial soil are rich in-

(a) phosphorous

(b) salinity

(c) potash

(d) lime


 

5. The highest peak, Everest, is in-

(a) Nepal

(b) Sikkim

(c) Uttar Pradesh

(d) Bhutan


 

6. The Himalayas wereformed in-

(a) carboniferous period

(b) mesozoic period

(c) coenozoic period

(d) tertiary period


 

7. Red soil are usually distributed-

(a) around Shiwaliks

(b) around Thar desert

(c) around Deccan Plateau

(d) all over India


 

8. Most of the deltas in India are found along the-

(a) Eastern Coast

(b) North-Eastern Coast

(c) Western Coast

(d) None


 

9. Petroleum deposits are found in the areas of-

(a) permeable sedimentary rocks

(b) metamorphic rocks

(c) impermeablerocks

(d) igneous rocks


 

10. The “Burst in” of the monsoon occurs over Kerala by-

(a) First week of the June

(b) First week of the May

(c) First week of the August

(d) First week of the July


 

Answers:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (c)
  4. (c)
  5. (a)
  6. (d)
  7. (c)
  8. (a)
  9. (a)
  10. (a)

Related Articles:

Quiz 261 – Practice Paper on Modern India

Quiz 258 – (Indian History) Practice Paper

Quiz 255 – Geography (Practice Paper)

Quiz 250 – Indian History (Practice Paper) for Prelims

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here