• Home
More

    Quiz 291 – Indian History (Practice Paper)

    1. Who was the first Muslim ruler to invade South India?

    (a) Ala-ud-din khilji

    (b) Iltutmish

    (c) Jalal-ud-din Khilji

    (d) Moh-bin-tughluq


     

    2. Which of the following languages replaced Sanskrit as the court language during the Sultanate period?

    (a) Arabic

    (b) Turkish

    (c) Persian

    (d) Urdu


     

    3. When was the second battle of Tarian fought?

    (a) 1192

    (b) 1526

    (c) 1191

    (d) 1215


     

    4. Tenali Ramakrishna was in the court of

    (a) Devaraya I

    (b) Shivaji

    (c) Akbar

    (d) Krishnadevaraya


     

    5. Who among the following uprooted the holy Bodhi tree of Bodh Gaya?

    (a) Hurishka

    (b) Mahmud of Ghazni

    (c) Sasanka

    (d) Pushyamitra Sunya


     

    6. Who among the following was called Indian Napolean?

    (a) Asoka

    (b) Harsha

    (c) Chandragupta II

    (d) Samudragupta


     

    7. Hun invaded India for the first time during the reign of

    (a) Chandragupta II

    (b) Skanda Gupta

    (c) Samudragupta

    (d) Kumar Gupta


     

    8. Who among the following liberated India from Saka Yoka?

    (a) Chandragupta Vikramaditya II

    (b) Pushyamitra Sunga

    (c) Samudragupta

    (d) Chandragupta Maurya


     

    9. Who was the first sultan of Delhi to think of the divinity of the king?

    (a) Iltutmish

    (b) Ala-ud-din Khilji

    (c) Aibak

    (d) Balban


     

    10. Who among the following invaded India during the Turko-Afghan period?

    (a) Mongols

    (b) Portugues

    (c) Arabs

    (d) Afghans


     

    Answers:

    1. (a)
    2. (c)
    3. (a)
    4. (d)
    5. (c)
    6. (d)
    7. (d)
    8. (a)
    9. (d)
    10. (a)

     Related Articles:

    Quiz 289 – Indian History (Practice Paper)

    Quiz 287 – GS Practice Paper and Previous Year’s Questions

    Quiz 249 – Modern India (Practice Questions)

    Quiz 247 – Practice Paper of Indian Geography

    Recent Articles

    Bombay Stock Exchange (BSE) of India

    The oldest stock market in Asia, BSE stands for Bombay Stock Exchange and was initially known as "The Native Share and Shock Brokers Association"....

    Transportation in India: India transport sector

    India’s Transport Sector, as it caters to the need of nearly 1.1 billion people, is large and diverse. A smooth and co-ordinated system of...

    Biography of Mahatma Gandhi – A Journey from Mohandas to Mahatma

    On the evening of 30th January, 1948, at his daily prayer meeting Gandhiji was shot dead by a young man from Pune named Nathuram...

    Early Entrepreneurs of India

    The first cotton mill in Bombay came up in 1854 and it went into production two years later. By 1862, four...

    Startup News

    Daily Startup funding and investment news. Focussing on Indian startup ecosystem, Syskool has started tracking all startup activities across India and we...

    Related Stories

    2 Comments

    Comments are closed.

    Stay on top - Get the daily news in your inbox