Quiz 360 – Practice Paper (India History)

1. Ahmas Shah built the capital city of Ahmedabad on the site of the old town of

(a) Sidhpur

(b) Idar

(c) Asawal

(d) Sabarmati


 

2. Hindustani Music was largely influenced by

(a) Central Asian Tradition

(b) Arbo-persian music

(c) Persian music

(d) All of these


 

3. To which of the following kingdoms did Chand Bidi belong?

(a) Golcunda

(b) Bijapur

(c) Ahmednagar

(d) Berar


 

4. The Turkish commander who conquered Bihar and Bengal was

(a) Bakhtiyar Khilji

(b) Mohammad Ghori

(c) Qutb-ud-din Aibek

(d) Ikhitayur-uddin Mohammad


 

5. They were the first to use elephants on a large scale in wars against their neighbours:

(a) Koshalas

(b) Magadhans

(c) Mauryans

(d) Nandas


 

6. Where did the first coins circulate in India?

(a) South India

(b) Central India

(c) Western India

(d) Bihar and Eastern UP


 

7. Assertion (A): The factor that contributed most to the creation of social division was the conquest of the indigenous inhabitants by the Indo-Aryans.

Reason (R): The Rig Veda mentions the Arya varna and Dasa varna.

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.


 

8. He was the son of Gautam Buddha and Yashodhara

(a) Rahula

(b) Ribhus

(c) Rudra

(d) Mitra


 

9. An image of dancing girl is found at

(a) Ropar

(b) Harappa

(c) Dholavira

(d) Mohenjodaro


 

10. Who was the founder of Gupta Dynasty?

(a) Sri Gupta

(b) Samundragupta

(c) Chandragupta I

(d) Murundas


Answers:

1. (c)

2. (b)

3. (d)

4.(a)

5.- (b)

6.- (d)

7.(a)

8. (a)

9. (d)

10. (c)

Also Read:

Quiz 358 – practice Paper (Indian Polity)

Quiz 356 – Practice Paper (Sports)

Quiz 354 – Practice Paper (Geography)

Quiz 353 – Practice Paper (Science)

Recent Articles

Important Portals & their Founders

  Google— Larry Page & Sergey Brin  Facebook— Mark Zuckerberg  Yahoo— David Filo & Jerry Yang  Twitter— Jack Dorsey & Dick Costolo  Internet— Tim Berners...

Today in History – 24 May

1543 On May 24, 1543, Polish astronomer Nicolaus Copernicus died in what is now Frombork, Poland. The father of modern astronomy, he was the first...

Security Guard’s Son Kuldeep Dwivedi Clears UPSC Exam

Kuldeep Dwivedi has secured the All India Rank 242 in the Civil Services Exams conducted by UPSC, paving the way for his future as an...

Today in History – 23 May

1701 At London’s Execution Dock, British privateer William Kidd, popularly known as Captain Kidd, was hanged for piracy and murder. 1805 Lord Wellesley, Governer General of India,...

Top 5 Largest Aircraft in the World

The first prize goes fairly to Ukrainian Antonov An-225 Mriya which is acknowledged to be the world’s largest plane up to date. The plane made its...

Related Stories

3 Comments

  1. Answer to the Q3 “To which of the following kingdoms did Chand Bidi belong?” should be Ahamednagar or Bijapur and not Berar

Comments are closed.

Stay on top - Get the daily news in your inbox