GS Quiz

1. Assertion (A): The President of India is a part of the Union legislature as well as Union Executive.

Reason (R): The Indian Constitution provides for a Parliamentary Democracy.

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.


 

2. Who is empowered to direct than an act of Parliament does not apply to a scheduled area in the state or apply with specified modification?

(a) Governor

(b) Election Commissioner

(c) Prime minister

(d) The President


 

3. Consider the following statements:

  1. Three-member election commission was introduced in 1993.
  2. State Legislature have no role in the election of the Vice-President.
  3. President is removed by the Parliament.

The correct statement(s) is/are

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these.


 

4. Various judgments of the Supreme Court read the Inferred Rights in to this/these Article(s) of the Indian Constitution

(a) Article 19

(b) Article 21

(c) Article 31

(d) All of them.


 

5. A High Court judge’s pension is charged on

  1. Contingency Fund of India.
  2. Contingency Fund of State.
  3. Consolidated Fund of India.
  4. Consolidated Fund of State

Select your answer from the codes given below

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) Only 4


 

6. The extra ground(s) of restrictions imposed on the State under Article 16 as compared to Article 15 is/are

  1. Place of birth
  2. Residence
  3. Descent
  4. Domicile

Select your answer from the codes given below

(a) Both 1 and 3

(b) Both 2 and 3

(c) 1, 2 and 4

(d) All of these.


 

7. Relating to the “Doctrine of Basic structure”.

  1. The Fundamental Rights are immune from any amendment under Article 368.
  2. The ‘Basic feature’ of the Constitution cannot be amended under Article 368.
  3. The doctrine was propounded by the Supreme Court in the Keshavananda Bharati case.

The incorrect statement(s) is/are

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Only 3

(d) All of these


 

8. The number of “Adjournment motions” that can be introduced in a session of the Parliament are

  1. Not more than one
  2. Not more than two
  3. Not more than three

Select your answer from the codes given below

(a) Only 1

(b)Only 2

(c) Both 1 and 3

(d) Any number


 

9. Consider the following statements:

  1. Promulgation of an Ordinance is adopted from Government of India Act, 1935.
  2. The President can promulgate an ordinance only when both the House of Parliament are not in session.

The correct statement(s) is/are

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

10. The Rajya Sabha is not assigned any special power by the Constitution of India on this subject?

(a) All India Services

(b) Constitutional Amendment

(c) List Ii of Schedule VII

(d) Removal of Vice-President


 

11. The Parliament asserted that it had unlimited power to amend any part of the Constitution. It was through

(a) 42nd Constitutional (Amendment) Act.

(b) 24th Constitutional (Amendment) Act.

(c) 1st Constitutional (Amendment) Act.

(d) None of these.


 

12. The President while giving assent to the bill comprising the amendment of Constitution has provision to

(a) Reject the Bill

(b) Return the Bill

(c) Has to give the assent

(d) With hold his assent


 

13. Which of the following types of majority is used in the passage of a Bill in a Joint sitting of both the Houses of Parliament?

(A) A majority of not less than two-third of the members present and voting.

(b) A majority of not less than two-third of the members present and voting and by a majority of the total membership of the Houses.

(c) A majority of the members present and voting in the joint sitting.

(d) A majority of the then members of both the Houses of the Parliament.


 

14. To which of the following categories of Rights does the Right to Property belong?

(a) Human Rights

(b) Constitutional Rights

(c) Fundamental Rights

(d) Legal Rights


 

15. Fundamental Rights guaranteed in the Indian Constitution can be suspended only by

(a) The judicial decisions of the Supreme Court.

(b) An amendment of the Constitution.

(c) A proclamation of National emergency.

(d) An Act passed by the Parliament.


 

Answers:

  1. (a)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (b)
  5. (c)
  6. (b)
  7. (d)
  8. (d)
  9. (c)
  10. (b)
  11. (a)
  12. (c)
  13. (c)
  14. (b) As it is provided by the Constitution.
  15. (c)

Also Read:

Quiz 401 – Practice Paper (History)

Quiz 399- Practice Paper (Ecology and Environment)

Quiz 397 – Practice Paper (History)

Quiz 393 – Practice Paper (Indian Polity)

4 COMMENTS

  1. i think Question NO : 9&10 answers need to be reviewed . as the doctrine basic structure theory was propounded in the kesavananda bharati case it self but here in the key its incorrect.

    same case with the another question ,the president can promulgate an ordinance whenever there is only one house is not in session .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here