Quiz 404 – Daily Current Affairs

1. Which of the following statement(s) about ‘Namami Gange Programme’ is/are correct?

  1. The Central government has launched the ‘Namami Gange project’.
  2. The Union government approved ‘Namami Gange Program’ in May 2015.
  3. The program has a budget outlay of Rs. 20,000 crore for the next 5 years.

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of them.


 

2. Under the ‘Namami Gange Programme’, How many projects has launched by the Central Government?

(a) 230

(b) 231

(c) 235

(d) 238


 

3. Which of the following country has signed three agreements with India in areas of drug trafficking, pulse trading, and sports?

(a) Australia

(b) Mozambique

(c) Kenya

(d) South Africa


 

4. Assertion (A): India and Mozambique has signed the agreement of the pulse trading.

Reason (R): Dropping the consistent inflation of pulses that has been over 30% since a few months.

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but r is true.


 

5. Which of the following statement(s) about MoU agreements between India and Mozambique is/are correct?

  1. To maintain long term trade relation with India and fulfill its trade goals Mozambique will focus on tur daal (Pigeon Peas) production.
  2. The duration of import deal signed is of five financial years (2020-21).
  3. The MoU on drug trafficking will aim at the reduction of the trade of psychotropic substances and related materials.

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of them.


 

6. Consider the following statements:

  1. On 29 March, 2016, NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development), announced that it had collaborated with German Government for a special programme on Soil Protection and Rehabilitation for Food Security (SPRFS).
  2. The programme is a part of introduced special initiative ‘One World, No Hunger’ of the German Government to address the food security needs of the countries.

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

7. Which of the following statement(s) about Indigenously Designed Developed and Manufactured (IDDM) is/are correct?

  1. Indigenously Designed Developed and Manufactured (IDDM) has been introduced by the Ministry of Defence.
  2. The Ministry of Defence has claimed that the IDDM category is going to be the most preferred acquisition category.
  3. The IDDM and ‘Buy & Make’ in India categories are going to assist global OEMs and Indian companies in coining partnership for co-production and co-development.

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of them.


 

8. Which of the following statement(s) aboutDefence Procurement Procedure (DDP) 2016’ is/are correct?

  1. The Ninth version of the Defence Procurement Procedure (DPP) was released by the Ministry of Defence (MoD) on 28 March 2016.
  2. The new DDP basically plans to ease the procurement process.
  3. The new policy, even during the peace time, has decided to fast – track the defence purchases.

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of them.


 

9. The goal of National Water Mission is/are

(a) Encouragement of citizen and State actions for water conservation, augmentation and preservation

(b) Concentrated attention on vulnerable areas including over-exploited areas

(c) Enhancing water use efficiency

(d) All of these.


 

10. Consider the following statements:

  1. The National Project on Aquifer Management (NAQUIM) has been launched to map and manage the entire aquifer systems in India.
  2. To conserve water, interlinking of rivers is another strategy that is being followed by the Government.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

11. Assertion (A): The Domestic Efficient Lighting Programme (DELP) was launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi.

Reason (R): Every household would save INR 648 per annum in the Electricity Bill (with 4 LED bulbs), which is more than the LED bulb cost.

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but r is true.


 

12. Which of the following statement(s) about Domestic Efficient Lighting Programme (DELP) is/are correct?

  1. It was initiated by the Prime Minister Shri Narendra Modi on January 5, 2015.
  2. The target of the Domestic Efficient Lighting Programme is to exchange all already sold 77 crore incandescent bulbs by LEDs in India.
  3. The LED bulbs distributed under the scheme have a three year replacement warranty.

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of them.


 

13. Consider the following statements:

  1. Eight agreements signed between South Africa-India CEOs Forum.
  2. MMI Holdings and Aditya Birla Nuvo signed an MoU to form a Joint Venture in the health and insurance sector in India.
  3. SAAB Grintek Defence and Tata Power signed an agreement for production of land electronic defence systems in India.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of them.


 

14. Recently, Which of the following state has announced to give pension for Transgenders?

(a) Bihar

(b) Kerala

(c) Chhattisgarh

(d) Punjab


 

15. Another major index for Tokyo Stock Exchange is

(a) JASDAQ INDEX

(b) REITs

(c) Topix

(d) JPX-Nikkei Index 400


 

Answers:

  1. (d)
  2. (b)
  3. (b) During the recently the PM Modi’s visit to the country.
  4. (a)
  5. (d)
  6. (c)
  7. (d)
  8. (d)
  9. (d)
  10. (c)
  11. (b)
  12. (d)
  13. (d) A number of other bilateral agreements and MoUs are expected to be finalised in the next few months.
  14. (b) Kerala are set to give the monthly pension for Transgenders (above 60).
  15. (c)

Also Read:

Quiz 402 – Daily Current Affairs

Quiz 400 – Daily Current Affairs

Quiz 398 – Daily Current Affairs

Quiz 396 – Daily Current Affairs

Recent Articles

Open Skies Treaty and US exit – All you need to know

What is Open Skies Treaty?Open Skies Treaty is an accord among 34 member nations, it allows participants to...

The Rig Veda Age : Religion and Philosophy

The socio-economic life, that project simplicity, of Vedic Aryans was quite opposite to the religious aspect, that was highly ritualized, of their...

Neighbouring Countries of India

AfghanistanAfghanistan is a landlocked country that is located approximately in the centre of Asia. It is bordered by...

Inventions That Changed the World

“Nothing is permanent except a change.” You might have come across this quotation more than once in your lifetime. Here is the list of...

Industries Contributing to Indian Economy

The Indian Economy is the 9th largest economy of the world and also one of the fastest growing world economies. The most top industries...

Related Stories

2 Comments

  1. my date of birth is 26/12/1981 and obc category can you please do let me know am i eligible to write ias / ips exam if so how many years or attempt i can write..

    Thanks

Comments are closed.

Stay on top - Get the daily news in your inbox