GS Quiz

1. When the term of the President expires, the functions of the President are discharged by

  1. Chief Justice of India
  2. Vice President
  3. Prime Minister

Select your answer from the given below

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Only 3

(d) None of these.


 

2. Assertion (A): Indian Constitution has many, important features of a federation.

Reason (R): Indian Constitution provides for universal adult franchise.

(a) A and R are true R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is the not correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.


 

3. There are three types of alternative dispute resolution- arbitration, conciliation and mediation. Out of these, the award is binding in

(a) Mediation

(b) Arbitration

(c) Conciliation

(d) None of these.


 

4. The resolution seeking the removal of Vice-President can be introduced in

(a) The Rajya Sabha only

(b) The Lok Sabha

(c) A joint sitting of House of the Parliament

(d) Either House of the Parliament


 

5. Depending upon the recent Supreme Court judgement about primacy of “Bail not Jail”.

  1. If bail is not granted when it is due, it amounts to restriction on personal liberty.
  2. Until proven guilty, one should not suffer imprisonment.
  3. The objective of bail is not punitive but preventive.

The correct statement(s) is/are

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these


 

6. Available to the Member of Parliament, Freedom from Arrest is not extended to

  1. Preventive Detention
  2. Criminal cases
  3. Contempt of court

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these


 

7. Consider these statements:

  1. The Parliament can legislate even beyond the territorial jurisdiction of India.
  2. The Parliament can legislate upon subjects which are not in any of the three lists under Schedule VII.

The correct statement(s) is/are

(a) Only 1

(b) only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

8. Consider the following statements:

  1. Section 497 of the Indian Panel Code discriminates an individual on the basis of his/her sex.
  2. Schedule Caste/Scheduled Tribes Atrocities (Prevention) Act 1989 discriminates an individual on the basis of his/her birth.

(a) Only 1

(b) only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

9. Which of these Directive Principles of State Policy the 86th Constitutional Amendment Act, 2002 modified while insertion Article 21A providing “Right to Education” is to the Constitution:

(a) Article 42

(b) Article 45

(c) Article 51

(d) Article 51 A (K)


 

10. In which of the following instances a person in disqualified to contest elections to the Parliament and the State Legislatures?

(a) A person who is convicted of the offence of untouchability in a court of law.

(b) When a person is disqualified from being a Member of Parliament or a State Legislature under the Antidefection law.

(c) An undertrial who is under the lawful custody of the State

(d) All of these.


 

11. Which of the following is/are NOT an objective(s) of the DPSP?

(a) To establish a secular state

(b) To establish a religious state

(c) To establish a welfare state

(d) To ensure socio-economic justice


 

12. The Office of Whip enjoys a status under which of the following instruments?

(a) Rules of Procedures of the House of the Parliament.

(b) Statutory Law

(c) Constitution of India (X Schedule)

(d) None of these


 

Answers:

  1. (d)
  2. (b)
  3. (b)
  4. (a)
  5. (a)
  6. (d)
  7. (c)
  8. (c)
  9. (b)
  10. (a)
  11. (b)
  12. (d)

Also Read:

Quiz 410 – Practice Paper (Science)

Quiz 408 – Practice Paper (Indian Polity)

Quiz 406 – Practice Paper (Medieval History)

Quiz 405 – Practice Paper (Ancient India)

2 COMMENTS

  1. Please! Explain to the topic, President, Vice -President,rajyasabha,loksabha,funda- entale right and duties, and Prime Minister. Hindi and English

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here