Quiz 473 – Practice Paper (Indian Polity)

1. The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India are decided by the

(a) Parliament.

(b) Supreme Court

(c) Election Commission

(d) High Court


 

2. What is the meaning of the Adjournment Motion under Parliamentary procedure?

(a) Member wants to drew the attention of the House to way recent matter of urgent public importance having serious.

(b) Member wants to raise complicated issue.

(c) Member wants the House to discuss his subject-matter.

(d) Member draws attention regarding important subject-matter.


 

3. Which of these is/are provision(s) of Fundamental Right against Exploitation?

  1. Prohibition of Employment of Children in Factories under Protection of Child’s Act, 2005.
  2. Prohibition of Traffic in human Beings and Forced Labour.

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

4. Regarding Fundamental Duties listed in the Article 51 A, consider the following statements:

  1. Their need was felt during internal emergency in 1975.
  2. They are inspired by Constitution of erstwhile USSR.

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

5. Parliament under Article 368 can amend any part of the Constitution without affecting the ‘The Basic Structure’ and it is

(a) Yet to be defined by the Supreme Court except for Constitutional rights.

(b) Yet to be defined and clarified by the Supreme Court.

(c) Defined by the Supreme Court only with respect to Fundamental Rights.

(d) Defined by the Supreme Court in Article 368.


 

6. Under the Constitution of India, the correct sequence of actions required to divide and constitute into two or more separate States will be

  1. Constitutional Amendment
  2. Passage of the bill
  3. Opinion of the state concerned
  4. President’s Recommendation
  5. Resolution of State legislature demanding the division.

Select your answer from the codes given below:

(a) 1-2-3-4-5

(b) 3-4-2-5-1

(c) 2-4-1-3-5

(d) 5-4-3-2-1


 

7. Assertion (A): Though the Directive Principles of State Policy (DPSP) have been recognized by the Constitution as fundamental in the governance of the country, they have been made non-justiciable in character.

Reason (R): The DPSPs are positive obligations of the State.

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.


 

8. The ratification by not less than half of the states is required to amend the provision(s)

  1. High Courts.
  2. Article 368
  3. Election of President

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Both 1 and 3

(c) Both 2 and 3

(d) All of these.


 

9. The manner of the election of the chairperson of the Gram Panchayat according to the 73rd Constitutional Amendment Act, 1992 is

(a) He/she is indirectly elected.

(b) He/she is directly elected.

(c) It is left to the Governor to decide.

(d) It is left to the state legislature to decide.


 

10. For implementing International treaties, the Parliament can make any law for the whole or any part of India

(a) Without the consent of any State.

(b) With the consent of the States concerned.

(c) With the consent of the majority of States.

(d) When the Rajya Sabha authorizes it to do so.


 

11. Assertion (A): Wilful disobedience or non-compliance of court orders and use of derogatory language about judicial behavior amount to contempt of court.

Reason (R): Judicial activism cannot be practiced without arming the judiciary with punitive powers to punish contemptuous behavior.

(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.


 

12. This/these has/have not been stated in the Constitution of India

  1. The Parliament shall consist of the President and two Houses.
  2. The President shall not be a member of either House of Parliament.

Select your answer from the codes given below:

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


 

Answers:

  1. (b)
  2. (a)
  3. (c)
  4. (c)
  5. (b)
  6. (b)
  7. (a)
  8. (d)
  9. (d)
  10. (a)
  11. (c)
  12. (c)

Also Read:

Quiz 468 – Practice Paper (History)

Quiz 466 – Practice Paper (Science and Tech)

Quiz 464 – Practice Paper (Indian Culture)

Quiz 463 – Practice Paper (Indian Polity)

Recent Articles

Important Portals & their Founders

  Google— Larry Page & Sergey Brin  Facebook— Mark Zuckerberg  Yahoo— David Filo & Jerry Yang  Twitter— Jack Dorsey & Dick Costolo  Internet— Tim Berners...

Today in History – 24 May

1543 On May 24, 1543, Polish astronomer Nicolaus Copernicus died in what is now Frombork, Poland. The father of modern astronomy, he was the first...

Security Guard’s Son Kuldeep Dwivedi Clears UPSC Exam

Kuldeep Dwivedi has secured the All India Rank 242 in the Civil Services Exams conducted by UPSC, paving the way for his future as an...

Today in History – 23 May

1701 At London’s Execution Dock, British privateer William Kidd, popularly known as Captain Kidd, was hanged for piracy and murder. 1805 Lord Wellesley, Governer General of India,...

Top 5 Largest Aircraft in the World

The first prize goes fairly to Ukrainian Antonov An-225 Mriya which is acknowledged to be the world’s largest plane up to date. The plane made its...

Related Stories

1 Comment

Comments are closed.

Stay on top - Get the daily news in your inbox