UPSC CSE Preliminary 2013 : General Studies Question Paper – I

1. Consider the following statements : The Parliamentary Committee on Public Accounts
1. consists of not more than 25 Members of the Lok Sabha.
2. scrutinises appropriation and finance accounts of the Government.
3. examines the report of the Comptroller and Auditor-General of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3

2. Consider the following Bhakti Saints :
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja
Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
(a) 1 and 3 (b) 2 only
(c) 2 and 3 (d) 1 and 2

3. With reference to the food chains in ecosystems, which of the following kinds of organism is/are known as decomposer organism/ organisms?
1. Virus
2. Fungi
3. Bacteria
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

4. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where
(a) warm and cold atmospheric currents meet
(b) rivers drain out large amounts of freshwater into the sea
(c) warm and cold oceanic currents meet
(d) continental shelf is undulating

5. Which of the following is/are unique characteristic/characteristics of equatorial forests?
1. Presence of tall, closely set trees with crowns forming a continuous canopy.
2. Coexistence of a large number of species.
3. Presence of numerous varieties of epiphytes.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

6. Which of the following constitute Capital Account?
1. Foreign Loans
2. Foreign Direct Investment
3. Private Remittances
4. Portfolio Investment
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4

7. Consider the following historical places :
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Which of the above places is/are also known for mural paintings?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

8. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Sankhya school :
1. Sankhya does not accept the theory of rebirth or trans¬migration of soul.
2. Sankhya holds that it is the self- knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

9. In the context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the parliamentary government?
1. Members of the Cabinet are Members of the Parliament.
2. Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.
3. Cabinet is headed by the Head of the State.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

10. The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas. What is/ are the reason/reasons?
1. Thermal difference between land and water.
2. Variation in altitude between continents and oceans.
3. Presence of strong winds in the interior.
4. Heavy rains in the interior as compared to coasts.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

11. Which of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?
1. High ash content
2. Low sulphur content
3. Low ash fusion temperature Select the correct answer using the
codes given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
12. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3 only

13. Consider the following statements :
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds.
2. Mica occurs in abundance in Koderma.
3. Dharwars are famous for petroleum.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 2 and 3 (d) None

14. Consider the following crops :
1. Cotton 2. Groundnut
3. Rice 4. Wheat
Which of these are Kharif crops?
(a) 1 and 4 (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4

15. “Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders.”
The above statement best describes which of the following regions?
(a) African Savannah
(b) Central Asian Steppe
(c) North American Prairie
(d) Siberian Tundra

16. Consider the following statements :
1. Inflation benefits the debtors.
2. Inflation benefits the bondholders. Which of the statements given above
is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

17. Disguised unemployment generally means
(a) large number of people remain unemployed
(b) alternative employment is not available
(c) marginal productivity of labour is zero
(d) productivity of workers is low

18. Consider the following statements :
1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively
responsible to the Parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.
3. The Prime Minister shall
communicate to the President about the proposals for legislation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

19. Consider the following statements :
1. National Development Council is an organ of the Planning Commission.
2. The Economic and Social Planning is kept in the Concurrent List in the Constitution of India.
3. The Constitution of India prescribes that Panchayats should be assigned the task of preparation of plans for economic development and social justice.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

20. Consider the following statements :
1. The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha are not the members of that House.
2. While the nominated members of the two Houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the right to vote in the election of the Vice President.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

21. With reference to National Legal Services Authority, consider the following statements :
1. Its objective is to provide free and
competent legal services to the
weaker sections of the society on the basis of equal opportunity.
2. It issues guidelines for the State Legal Services Authorities to implement the legal programmes and schemes throughout the country. *
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

22. During a thunderstorm, the thunder in the skies is produced by the
1. meeting of cumulonimbus clouds in the sky
2. lightning that separates the nimbus clouds
3. violent upward movement of air and water particles
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None of the above produces the thunder

23. Consider the following pairs : Tribe State
1. Limboo (Limbu) : Sikkim
2. Karbi : Himachal Pradesh
3. Dongaria Kondh : Odisha
4. Bonda : Tamil Nadu
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

24. Consider the following liquid assets:
1. Demand deposits with the banks
2. Time deposits with the banks
3. Savings deposits with the banks
4. Currency
The correct sequence of these assets in the decreasing order of liquidity is
(a) 1 4 3 2
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 14
(d) 4 1 3 2

25. In the context of Indian economy, ‘Open Market Operatic’?’ refers to
(a) borrowing by scheduled banks from the RBI
(b) lending by conimercial banks to industry and trade
(c) purchase and sale of government securities by the RBI
(d) None of these

26. Priority Sector Lending by banks in India constitutes the lending to
(a) agriculture
(b) micro and small enterprises
(c) weaker sections
(d) All of these

27. Which one anng the following industries is the maxhru^i co-sumer of water in India?
(a) Engineering
(b) Paper and pulp
(c) Textiles
(d) Thermal power

28. To obtain rail benefits of demographic dividend, whai should India do?
(a) Promoting ski! development
(b) Introducing more social security schemes
(c) Reducing infant mortality rate
(d) Privatisation of higher education

29. In the context : f cultural history of India, a pose in dance ir.i dramatics called Tribhanga’ ha.s been a favourite of Indian artists from ancient dmes till today. Which one :: the following statements best de-= ils pose?
(a) One leg is bent ac the body is slightly but cypositelY curved at waist and neck
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolise certim epic :>r historic characters
(c) Movement :f bodly, face and hands are used to express oneself or to tell a story
(d) A little smile, siajidv curved waist and certain tataml gestures are emphasised to express the feelings of love or er:~;is~

30. Annie Besant was
1. responsible for starting the Home Rule Movement.
2. the founder of the Theosophical Society.
3. once the President of the Indian National Congress.
Select the correct statement/state¬ments using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

31. The Ilbert Bill controversy was related to the
(a) imposition of certain restrictions to carry arms by the Indians .
(b) imposition of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages
(c) removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
(d) removal of a duty on imported cotton cloth

32. A rise in general level of prices may be caused by
1. an increase in the money supply.
2. a decrease in the aggregate level of output.
3. an increase in the effective demand.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

33. Which one of the following groups of items is included in India’s foreign-exchange reserves?-
(a) Foreign-currency assets, Special Drawing Rights (SDRs) and loans from foreign countries
(b) Foreign-currency assets, gold holdings of the RBI and SDRs
(c) Foreign-currency assets, loans from the World Bank and SDRs
(d) Foreign-currency assets, gold holdings of the RBI and loans from the World Bank

34. Which one of the following is likely to be the most inflationary in its effect?
(a) Repayment of public debt
(b) Borrowing from the public to finance a budget deficit
(c) Borrowing from banks to finance a budget deficit
(d) Creating new money to finance a budget deficit

35. Supply of money remaining the same when there is an increase in demand for money, there will be
(a) a faE in the level of prices
(b) an increase in the rate of interest
(c) a decrease in the rate of interest
(d) an increase in the level of income and employment

36. Fruits stored in a cold chamber exhibit longer storage life because
(a) exposure to sunlight is prevented
(b) concentration of carbon dioxide in the environment is increased
(c) rate of respiration is decreased
(d) there is an increase in humidity

37. Consider the following fauna of India :
1. Gharial
2. Leatherback turtle
3. Swamp deer
Which of the above is/are endangered?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

38. Ball bearings are used in bicycles, cars, etc., because
(a) the actual area of contact between the wheel and axle is increased
(b) the effective area of contact between the wheel and axle is increased
(c) the effective area of contact between the wheel and axle is reduced
(d) None of the above statements is correct

39. Consider the following phenomena:
1. Size of the sun at dusk
2. Colour of the sun at dawn
3. Moon being visible at dawn
4. Twinkle of stars in the sky
5. Polestar being visible in the sky
Which of the above are optical illusions?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3, 4 and 5
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 5

40. Rainbow is produced when sunlight falls on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal reflection
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

41. Many transplanted seedlings do not grow because
(a) the new soil does not contain favourable minerals
(b) most of the root hairs grip the new soil too hard
(c) most of the root hairs are lost during transplantation
(d) leaves get damaged during transplantation

42. Economic growth in country X will necessarily have to occur if
(a) there is technical progress in the world economy
(b) there is population growth in X
(c) there is capital formation in X
(d) the volume of trade grows in the world economy

43. Which of the following statements is/are correct?
1. Viruses lack enzymes necessary for the generation of energy.
2. Viruses can be cultured in any synthetic medium.
3. Viruses are transmitted from one organism to another by biological vectors only.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

44. Which of the following leaf modifications occurs/occur in desert areas to inhibit water loss?
1. Hard and waxy leaves
2. Tiny leaves or no leaves
3. Thorns instead of leaves Select the correct answer using the
codes given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

45. The known forces of nature can be divided into four classes, viz., gravity, electromagnetism, weak nuclear force and strong nuclear force. With reference to them, which one of the following statements is not correct?
(a) Gravity is the strongest of the four
(b) Electromagnetism acts only on particles with an electric charge
(c) Weak nuclear force causes radioactivity
(d) Strong nuclear force holds protons and neutrons inside the nucleus of an atom

46. The efforts to detect the existence of Higgs boson particle have become frequent news in the recent past. What is/are the importance/ importances of discovering this particle? ,
1. It will enable us to understand as to why elementary particles have mass.
2. It will enable us in the near future to develop the technology of transferring matter from one point to another without traversing the physical space between them.
3. It will enable us to create better fuels for nuclear fission.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 ‘

47. Mycorrhizal biotechnology has been used in rehabilitating degraded sites because mycorrhiza enables the plants to
1. resist drought and increase absorptive area.
2. tolerate extremes of pH.
3. resist disease infestation.
Select the correct answer using the
codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and . 3 only
(d) 1, 2 and 3

48. Who among the following constitute the National Development Council?
1. The Prime Minister
2. The Chairman, Finance Commission
3. Ministers of the Union Cabinet
4. Chief Ministers of the States Select the correct answer using the
codes given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

49. The national income of a country for a given period is equal to the
(a) total value of goods and services produced by the nationals
(b) sum of total consumption and investment expenditure
(c) sum of personal income of all individuals
(d) money value of final goods and services produced

50. Which of the following grants/ grant direct credit assistance to rural households?
1. Regional Rural Banks
2. National Bank for Agriculture and Rural Development
3. Land Development Banks Select the correct answer using the
codes given below,
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

51. What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?
(a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha
(b) The Lok Sabha cannot consider the Bill further
(c) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration
(d) The President may call a joint sitting for passing the Bill

52. Which one of the following statements is correct?
(a) In India, the same person cannot be appointed as Governor for two or more States at the same time
(b) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just as the Judges of the Supreme Court are appointed by the President
(c) No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her post
(d) In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support

53. Which one of the following pairs is correctly matched?
Geographical Region Feature
(a) Abyssinian Plateau : Arabia
(b) Atlas Mountains : North-Western Africa
(c) Guiana Highlands : South-Western Africa
(d) Okavango Basin : Patagonia

54. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements :
1. The caves at Badami are the oldest surviving rock- cut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
1. across different species of plants.
2. from animals to plants.
3. from micro-organisms to higher organisms.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

56. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time? In this context, which of the following statements is/are correct?
1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and” 3 only (d) 1, 2 and 3

57. Consider the following :
1. Star tortoise 2. Monitor lizard
3. Pygmy hog
4. Spider monkey
Which of the above are naturally found in India?
1 only
2 and 3
3 only 1, 2 and 3 Recombinant
DNA technology (Genetic Engi¬neering) allows genes to be transferred

74. Contour bunding is a method of soil conservation used in
(a) desert margins, liable to strong wind action
(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
(c) scrublands, liable to spread of weed growth
(d) None of these

75. The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?
(a) To provide self-governance
(b) To recognise traditional rights
(c) To create autonomous regions in tribal areas
(d) To free tribal people from exploitation

76. Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?
(a) State Forest Department
(b) District Collector/ Deputy Commissioner
(c) Tahsildar/Block Development Officer/Mandal Revenue Officer
(d) Gram Sabha

77. Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by
(a) bacteria
(b) protozoa
(c) moulds
(d) viruses

78. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in
(a) the Preamble and the Fundamental Rights
(b) the Preamble and the Directive Principles of State Policy
(c) the Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
(d) None of these

79. Due to improper/ indiscriminate disposal of old and used computers or their parts, which of the following are released into the environment as e-waste?
1. Beryllium 2. Cadmium
3. Chromium 4. Heptachlor
5. Mercury 6. Lead
7. Plutonium
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 3, 4, 6 and 7 only
(b) 1, 2, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 7 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7

80. Acid rain is ‘ caused by the pollution of environment by
(a) carbon dioxide and nitrogen
(b) carbon monoxide and carbon dioxide
(c) ozone and carbon dioxide
(d) nitrous oxide and sulphur dioxide

81. With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements :
1. A food chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other.
2. Food chains are found within the populations of a species.
3. A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) None

82. Consider the following pairs : National “Park Riverflowing
through the Park
1. Corbett
National Park : Ganga
2. Kaziranga
National Park : Manas
3. Silent Valley
National Park : Kaveri
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 (b) 3 only
(c) 1 and 3 (d) None

83. Consider the following organisms :
1. Agaricus
2. Nostoc
3. Spirogyra
Which of the above is/are used as biofertiliser/biofertilisers?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

84. Which of the following adds/add nitrogen to the soil?
1. Excretion of urea by animals
2. Burning of coal by man
3. Death of vegetation
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

85. In which of the following States is lion-tailed macaque found in its natural habitat?
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

86. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(d) There is no material difference between the two

87. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
(a) The extinction of the flame of desire
(b) The complete annihilation of self
(c) A state of bliss and rest
(d) A mental stage beyond all comprehension

88. According to the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles of State Policy
(d) Fundamental Rights and Funda-mental Duties

89. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because
(a) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919
(b) Simon Commission recommen-ded the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces
(c) there was no Indian member in the Simon Commission
(d) the Simon Commission suggested the partition of the country

90. Quit India Movement was launched in response to
(a) Cabinet Mission Plan.
(b) Cripps Proposals.
(c) Simon Commission Report.
(d) Wavell Plan.

91. The balance of payments of a country is a systematic record of
(a) all import and export transactions of a country during a given period of time, normally a year
(b) goods exported from a country during a year
(c) economic transaction between the government of one country to another
(d) capital movements from one country to another

92. The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. winding-up of banks
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

93. An increase in the Bank Rate generally indicates that the
(a) market rate of interest is likely to fall
(b) Central Bank is no longer making loans to commercial banks
(c) Central Bank is following an easy money policy
(d) Central Bank is following a tight money policy

94. In India, deficit financing is used for raising resources for
(a) economic development
(b) redemption of public debt
(c) adjusting the balance of payments
(d) reducing the foreign debt

95. Which of the following characterises/ characterise the people of Indus Civilisation?
1. They possessed great palaces and temples.
2. They worshipped both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the correct statement/ statements using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the statements given above is correct

96. Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?
1. Chikungunya
2. Hepatitis B
3. HIV-AIDS
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1. only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

97. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

98. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms?
(a) . Ecotone
(b) Ecological niche
(c) Habitat
(d) Home range

99. Photochemical smog is a resultant of the reaction among
(a) NO,, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(b) CO, O, and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(c) CO, CO, and NO, at low temperature
(d) high concentration of NO,, 03 and CO in the evening

100. Consider the following minerals :
1. Calcium
2. Iron
3. Sodium
Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

ANSWERS
1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (c)
5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (b)
9. (a) 10. (a) 11. (a) 12. (c)
13. (b) 14. (c) 15. (d) 16. (a)
17. (d) 18. (b) 19. (b) 20. (b)
21. (c) 22. (c) 23. (a) 24. (d)
25. (c) 26. (d) 27. (b) 28. (a)
29. (a) 30. (c) 31. (c). 32. (d)
33. (b) 34. (d) 35. (b) 36. (c)
37. (c) 38. (c) 39. (c) 40. (d)
41. (c) 42. (c) 43. (a) 44. (d)
45. (a) 46. (a) 47. (d) 48. (b)
49. (d) 50. (c) 51. (a) 52. (c)
53. (b) 54. (c) 55. (d) 56. (b)
57. (a) 58. (d) 59. (c) 60. (b)
61. (d) 62. (d) 63. (c) 64. (d)
65. (a) 66. (c) 67. (a) 68. (d)
69. (d) 70. (a) 71. (d) 72. (c)
73. (c) 74. (d) 75. (c) 76. (d)
77. (c) 78. (b) 79. (b) 80. (d)
81. (a) 82. (d) 83. (b) 84. (c)
85. (a) 86. (b) 87. (b) 88. (c)
89. (c) 90. (b) 91. (c) 92. (d)
93. (d) 94. (a) 95. (b) 96. (b)
97. (c) 98. (b) 99. (a) 100. (c)

Recent Articles

Open Skies Treaty and US exit – All you need to know

What is Open Skies Treaty?Open Skies Treaty is an accord among 34 member nations, it allows participants to...

The Rig Veda Age : Religion and Philosophy

The socio-economic life, that project simplicity, of Vedic Aryans was quite opposite to the religious aspect, that was highly ritualized, of their...

Neighbouring Countries of India

AfghanistanAfghanistan is a landlocked country that is located approximately in the centre of Asia. It is bordered by...

Inventions That Changed the World

“Nothing is permanent except a change.” You might have come across this quotation more than once in your lifetime. Here is the list of...

Industries Contributing to Indian Economy

The Indian Economy is the 9th largest economy of the world and also one of the fastest growing world economies. The most top industries...

Related Stories

1 Comment

Comments are closed.

Stay on top - Get the daily news in your inbox