GK For Various Entrance Examination

Share This Post

<<< GK For Various Entrance Examination >>>


*** Our Universe and PlanetS ***
1. In order of their distances from the Sun, which of the following planets lie between
Mars and Uranus?
(a) Earth and Jupiter
(b) Jupiter and Saturn
(c) Saturn and Earth
(d) Saturn and Neptune
Answer. (b)
2. Comets revolve around:
(a) Sun
(b) Earth
(c) Venus
(d) No single heavenly body
Answer. (a)
3. Which one of the following is correct? Great Bear is a
(a) Galaxy
(b) Planet
(c) Star
(d) Constellation
Answer. (d)
4. The hottest planet is:
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Jupiter
(d) Saturn
Answer. (b)
5. Which of the planets is nearest to the earth?
(a) Jupiter
(b) Venus
(c) Mercury
(d) Mars
Answer. (b)
6. Which one of the following planets takes the same number of days
for rotation And revolution?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Mercury
(d) Jupiter
Answer. (b)
7. Which of the following planets of the solar system has the longest day?
(a) Mercury
(b) Jupiter
(c) Venus
(d) Earth
Answer. (c)
8. Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate?
(a) Mercury
(b) Earth
(c) Jupiter
(d) Satum
Answer. (c)
7. Which planet looks reddish in the night sky?
(a) Mercury
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Saturn
Answer. (b)
8. Which of the following is the largest of the inner planets?
(a) Venus
(b) Mercury
(c) Mars
(d) Earth
Answer. (d)
9. A black hole is a:
(a) Contracted star with intense gravitational pull
(b) Star with very low surface temperature
(c) Star with no atmosphere
(d) Pulsating star
Answer. (a)
10. Asteroids have their orbits between the planets:
(a) Mercury and Venus
(b) Earth and Mars
(c) Mars and Jupiter
(d) Jupiter and Saturn
Answer. (c)
11. The orbits of planets around the Sun, or of satellites around the Earth, can be:
(a) Circular and elliptic
(b) Circular and hyperbolic
(c) Elliptic and parabolic
(d) Parabolic and hyperbolic
Answer. (a)
12. NASA’s Deep Impact space mission was employed to take detailed pictures of which comet nucleus?
(a) Halley’s Comet
(b) Hale-Bopp
(c) Hyakutake
(d) Temple
Answer. (d)
13. Foucault experiment is proof of which one of the following?
(a) Revolution of Earth
(b) Rotation of Earth
(c) Rotation of Moon
(d) Revolution of Moon
Answer. (b)
14. The earth rotates around its axis from:
(a) North to south
(b) East to west
(c) South to north
(d) West to east
Answer. (d)
15. “Mohs’ Scale” is used to indicate the:
(a) Degree of brittleness of a substance
(b) Degree of hardness of minerals.
(c) Degree of viscosity of a liquid
(d) Degree of elasticity of a material
Answer. (b)

spot_img

Related Posts

Art and Literature of Middle Ages

Art during the Middle Ages was different based on...

Literature of Ancient India: Sanskrit Drama

The origin of Sanskrit drama is in obscurity; there...

The Bhakti Movement of the Medieval Age

The Bhakti Movement, one of the most remarkable features...

Saivism: Origin, Principles and Kinds

The origin of Saivism may be traced to, as...

Sikhism – An Introduction to Sikh Religion

Sikhism had its origin in the teachings of Guru...

The Gandhara Art

The Gandhara Art, justifying its name, is localized to...
- Advertisement -spot_img