20 important question you must answer

Share This Post

Important questions…

1.Who is the Chief Guest at India’s 65th Republic Day celebrations?
Ans: Shinzo Abe (PM of Japan)
2.Name the recipients of the Bharat Ratna award 2013?
Ans: Legendary cricketer Sachin Tendulkar and an outspoken scientist Prof C.N. Rao (Chintamani Nagesa Ramachandra Rao) are the recipients of the Bharat Ratna award 2013.
Note: i.The Bharat Ratna was announced after a gap of four years with Hindustani music doyen Bhimsen Joshi being the last recipient in 2009.
ii. CNR Rao became the third scientist and Sachin Tendulkar, the first sportsman, to get the country’s highest civilian award.
iii. A maximum of three awards may be made in a given year.
3.Who has been appointed as the new CEO of Microsoft?
Ans: Indian origin Satya Nadella is new CEO of Microsoft.
4.Who has been appointed as the Chairman of the 7th Pay Commission?
Ans: Former Supreme Court Justice Ashok Kumar Mathur
5.India’s first monorail service launched in ___?
Ans: Mumbai
6.Who has appointed as the Chief of US Central Bank (Federal Reserve)?
Ans: Janet Yellen, the first woman to chair the Federal Reserve in its 100-year history.
Note: She succeeds Chairman Ben Bernanke
7.Recently Somnath Bharti was in news. He is a __?
Ans: He is a Law Minister in Delhi government and a leader of Aam Admi Party.
8.Who is the CMD of Bharatiya Mahila Bank?
Ans: Usha Ananthasubramanian
9.Who has won the Australia open men’s single title 2014?
Ans: Switzerland’s Stanislas Wawrinka defeated Rafael Nadal of Spain in final.
10.Who is the new Chief Minister of Delhi?
Ans: Arvind Kejriwal
11.What is Repo rate and Reverse Repo Rate?
Ans: Repo rate is the rate at which the RBI lends money to the commercial banks while Reverse repo rate is the rate at which the RBI takes money from a commercial bank.
Repo rate controls inflation.
12.What is current Bank Rate?
Ans: 9%
Note: Current Rates:
Repo Rate: 8%
Reverse Repo Rate: 7%
CRR – 4%
SLR – 23%
MSF – 9%
Bank Rate – 9%
13.What is the difference between Private bank Nationalized bank?
Ans: Nationalized banks are also known as public sector banks that is bought and controlled by the government.
Private Banks are owned, controlled and managed by an individual or conducted by a partnership.
14.What is CRR and SLR?
Ans. CRR: Cash Reserve Ratio – It is the ratio of physical cash that every bank has to keep with RBI.
Current CRR – 4%
SLR: Statutory Liquidity Ratio – It is the ratio of liquid assets that every bank has to keep with RBI.
Current SLR – 23%
15.What is NPA?
Ans. NPA: Non Performing Asset: When a loan becomes bad then it becomes NPA.
16.What do you mean by the term financial inclusion?
Ans: Financial inclusion means providing sound and affordable financial services to the “unbanked”, those who do not have access to the formal financial system. To bring every citizen of a country under banking system.
17.What Are Bitcoins?
Ans: The Bitcoin is a form of currency without notes and coins, it is a digital currency.
In this era of Internet and digitization, we’ve moved from phone to VoIP calls, face-to-face meeting to video conferencing, fax to email, cable television to IP TV, and the list goes on.
The concept of Bitcoins was developed by Satoshi Nakamoto and belongs to Japan.
The world’s first insured bitcoin storage service has launched in the UK (London).
18.Why RBI does the Open Market Operations (OMOs)?
Ans: OMOs are the market operations conducted by the Reserve Bank of India by way of sale/ purchase of Government securities to/ from the market with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis.
19.What is CBS (Core Banking Solutions)?
Ans: Core Banking Solutions is the process, where branches of the bank are connected to a central host and the customers of connected branches can do banking at any breach with core banking facility.
20.What is Credit card?
Ans. Credit card is a plastic instrument that can be used for the purchase of goods and services. You can buy the services and then pay the cash to the bank. Limits will be fixed based on the net worth of the customer.
spot_img

Related Posts

Art and Literature of Middle Ages

Art during the Middle Ages was different based on...

Literature of Ancient India: Sanskrit Drama

The origin of Sanskrit drama is in obscurity; there...

The Bhakti Movement of the Medieval Age

The Bhakti Movement, one of the most remarkable features...

Saivism: Origin, Principles and Kinds

The origin of Saivism may be traced to, as...

Sikhism – An Introduction to Sikh Religion

Sikhism had its origin in the teachings of Guru...

The Gandhara Art

The Gandhara Art, justifying its name, is localized to...
- Advertisement -spot_img