Union Budget MCQs IMPORTANT

Share This Post

Union Budget MCQs Important

1. Union Budget of India is referred to as the Annual Financial Statement in which ariticle of the Constitution of India ?
Ans: Art 112

2. Which Finance Minister presented the budget ten times, the most by any in Parliament ?
Ans: Morarji Desai (8 budgets and 2 interims)

3. Indian Government provides ____________crore for rehabilitation of displaced Kashmiri migrants as announced in Union Budget 2014-15?
Ans: 500

4. Crisis Management Center for women will be open at?
Ans: Delhi

5. Name the Finance minister of India who has presented the Union Budget 2014 in Parliament on 10th July 2014 ?
Ans: Arun Jaitley

6. Who has presented the First Union Budget of Independent India on 26th November 1947 ?
Ans: R.K. Shanmukham Chetty

7. Amount allotted for the project of developing 100 Smart Cities?
Ans: 7060 cr

8. Mandatory wage ceiling of subscription to EPS (Employee Pension Scheme) raised from Rs 6,500 to __________ ?
Ans: 15,000

9. Housing loan interest rate deduction limit has been increased to?
Ans: 2 lakhs

10. Finance Minister has put forth aim to achieve __________ per cent economic growth rate in next 3-4 years?
Ans: 7-8%

11. On which day the Union Budget presented in Lok Sabha normally ?
Ans: Last working day of the month February by the Finance Minister

12. Agriculture University announced in Budget will be set up at?
Ans: Andhra Pradesh and Rajasthan

13. On 29th February 1964 and 1968, who became the only Finance minister to present the Unoin Budget on his birthday ?
Ans: Morarji Desai

14. Who were the three Prime Ministers who presented the Budget in Parliament as they were holding the Finance Ministry portfolio?
Ans: Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi and Rajiv Gandhi

15. What is the targeted fiscal deficit for 2016 (year 2015-16) as announced in the Union Budget 2014-15?
Ans: 3.6% of GDP

16. How much fund was set aside for the proposed National Rural Internet and Technology Mission (NRITM)?
Ans: 500 cr

17. Investment limit under Section 80C has also been increased to ……. from existing 1 lakhs in Budget 2014?
Ans: 1.5 lakhs

18. When does the Budget come to effect every financial year ?
Ans: 1st April

19. How many new IIMs have been announced in Union Budget 2014?
Ans: 5 (HP, Bihar, Rajasthan, Punjab and Odisha)

20. What does ‘Vote on Account’ deals with ?
Ans: Expenditure side of the Govt Budget

spot_img

Related Posts

Art and Literature of Middle Ages

Art during the Middle Ages was different based on...

Literature of Ancient India: Sanskrit Drama

The origin of Sanskrit drama is in obscurity; there...

The Bhakti Movement of the Medieval Age

The Bhakti Movement, one of the most remarkable features...

Saivism: Origin, Principles and Kinds

The origin of Saivism may be traced to, as...

Sikhism – An Introduction to Sikh Religion

Sikhism had its origin in the teachings of Guru...

The Gandhara Art

The Gandhara Art, justifying its name, is localized to...
- Advertisement -spot_img